maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
0
(0)

UNDP en EU doneren aan Waterloopkundige Dienst

lees ook ...

Medewerkers delen ervaring klimaattop met Bureau VIDS

Medewerkers van Bureau VIDS, Shylina Lingaard en Ivana Vincke, hebben onlangs een presentatie gehouden over hun participatie aan de 27ste klimaattop in Sharm-El-Sheikh, Egypte. Zij hebben daarbij hun ...

De Waterlooploopkundige Dienst (WLA) van het ministerie van Openbare werken (OW) heeft diverse apparatuur en logistieke middelen ontvangen van de Europese Unie (EU) en de United Nations Development Programme (UNDP). De donatie werd gedaan in het kader van het Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project en overhandigd op dinsdag 27 juli 2021.

De Waterloopkundige Dienst (WLA) houdt zich bezig met het onderzoek, hoe de Surinaamse wateren te beheren, beheersen en beschermen door middel van datacollectie. In de afgelopen jaren worden zowel kwantiteit- en kwaliteitsdata van het water verzameld in geheel Suriname.

Echter heeft afdeling WLA de laatste jaren te kampen gehad met sterkverouderde en kapotte instrumenten en apparatuur zodat er niet optimaal data kon worden verzameld. Het Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project houdt opbouwen van de weerbaarheid in door middel van geïntegreerd waterbeheer en duurzaam gebruik en beheer van het kust-ecosysteem. De Waterloopkundige Dienst (WLA) heeft geparticipeerd in het OACPS Intra-ACP GCCA+ program; de 2e Regionale Meeting waaraan meer dan 75 participanten van verschillende ACP-landen deelnamen. Uit het GCCA+ fase-2 zullen 9 observatiestations en 23 waterdruksensoren geheractiveerd worden.

De instrumenten zullen met name gebruikt worden voor waterstand opnamen in zoet- en zoutwatergebieden en afgelegen plaatsen en de mogelijkheid om datacollectie via de werkplek te kunnen downloaden. De schenking heeft een waarde van meer dan US$ 500.000. Minister Riad Nurmohamed heeft de afdeling opgeroepen om agressief mee te doen aan Internationale calls, zodat wanneer de lokale begroting geen middelen vrij kan maken voor het onderhoud van de apparatuur, deze Internationale calls kunnen inkomen.

De gebouwen van WLA en de Meteorologische Dienst verkeren ook in slechte staat. Deze zullen dit jaar verplicht aangepakt en afgerond worden. Klimaat en wateroverlast zijn serieuze zaken, daarom zal de bewindsman een beroep doen op de Universiteit om een handje mee te helpen. Het doel van dit alles is om de beste data te presenteren aan de regering en de gemeenschap.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUNDP en EU doneren aan Waterloopkundige Dienst