donderdag 30 maart 2023
31 C
Paramaribo
13.1 C
Amsterdam
0
(0)

UNDP belooft Suriname meer Financiele ondersteuning

lees ook ...

Minister Mac Andrew woont ‘earth hour campaign’ ...

Minister Steven Mac Andrew van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft op uitnodiging van World Wildlife Fund (WWF Guianas) de Earth Hour campagne bijgewoond, die gehouden werd op zate...

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken Suriname kreeg op donderdag 12 augustus, van de Regional Director van het United Nations Development Programme (UNDP), Luis Felipe López-Calva, de toezegging  van meer financiële ondersteuning voor Suriname. Tijdens de online gehouden bijeenkomst werden de mogelijkheden voor nauwere samenwerking besproken.

Het ministerie van BIBIS was de eerste in het tweedaagse werkprogramma van UNDP-director López-Calva, die een schema afwerkt met diverse ministeries en instanties. De Regional Director zei dat de UNDP genoeg mogelijkheden in Suriname ziet om de samenwerking verder inhoud te geven en dat de economische diversiteit en de natuurlijke hulpbronnen, in combinatie met de menskracht tot ‘engines of growth’ kunnen worden gevormd.

Minister Ramdin gaf aan dat de regering drie speerpunten heeft, namelijk het aanpakken van de financieel-economische situatie, de Covid-19-pandemie en de armoede. Hij gaf aan dat deze verwerkt zijn in het Herstelplan, dat door De Nationale Assemblee is aangenomen. De bewindsman ging ook in op het proces bij het bereiken van een overeenkomst met het IMF. Hij benadrukte daarbij  het belang van het tot stand komen van een vulnerability index, die meer zaken betrekt voor het classificeren van een land voor financiering, dan slechts de GDP-indicator.

Minister Ramdin vermeldde dat Suriname, Panama en Bhutan koolstof negatieve landen zijn, hetgeen vooralsnog niet voldoende erkenning geniet van internationale organisaties en dat deze landen een samenwerking zullen aangaan om het bos te verduurzamen en andere natuurlijke schatten te bewaren. De bewindsman zei in het verlengde hiervan aan dat de regering het pad van transitie hiertoe al heeft ingezet.

De minister gaf ook aan dat er ondanks de olievondsten, rekening wordt gehouden met de groene economie en het post olie-en gas tijdperk. De minister liet daarbij doorschemeren dat er naar ondersteuning van donoren zal wordt uitgekeken om Suriname’s status van koolstof negatief land zo te kunnen houden. Minister Ramdin benadrukte tenslotte dat de principes van de regering gestoeld zijn op goed bestuur, democratie en erkenning van politieke- en mensenrechten en een sterk rechtssysteem.

López-Calva sprak zijn erkentelijkheid uit voor de informatie en zei een UNDP-rapport over de kwetsbaarheidsindex aan de bewindsman te zullen doen toekomen, welke de expertise en kennis van de UNDP aanbiedt. De UNDP-vertegenwoordiger gaf aan uit te kijken naar een nauwere samenwerking met Suriname en besloot met een toezegging voor het ter beschikking stellen van meer ondersteuning door zijn organisatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

10 REACTIES

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUNDP belooft Suriname meer Financiele ondersteuning