maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
5
(1)

Ultramoderne hersenperfusiescan AZP is enorme aanwinst

lees ook ...

Vp Brunswijk ontmoet bewoners van Flora in meet the people a...

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zet zich in het kader van een "Meet the People"-actie in om rechtstreeks contact te leggen met alle lagen van de bevolking. Zijn doel is om dagelijks door het hele ...

De vorig jaar door de regering aangeschafte ultramoderne CT-scan voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), blijkt een enorme aanwinst te zijn. Dit apparaat biedt de mogelijkheid tot hersenperfusie. Het apparaat staat in het vernieuwde CT-scan Centrum, dat op 14 januari 2022 door president Chandrikapersad Santokhi is geopend.

“Voorheen was een hersenperfusiescan niet mogelijk in Suriname; er werden eenvoudige CT-scans van de hersenen gemaakt. Maar nu kunnen we dankzij de regering mensenlevens redden”, zegt radioloog Iswardath Thakoer (hoofd afdeling Radiologie).

Hij spreekt van een enorme aanwinst voor zowel het ziekenhuis als de Surinaamse samenleving. Het feit dat er nu ook hersenonderzoek gedaan kan worden, draagt volgens de specialist bij aan de kwaliteit van de zorg die door het AZP geleverd wordt. “Het is absoluut een verbetering. Een CT-scan is ondenkbaar bij de behandeling van herseninfarcten en een zeer sterke tool om een behandelplan uit te zetten.”

Het moderne apparaat biedt de mogelijkheid een snelle scan te maken bij onder meer een herseninfarct, waardoor er adequaat gehandeld kan worden. Uniek is dat er niet alleen scans van de hersenen gemaakt kunnen worden, maar ook van het hart bij voornamelijk kinderen en pasgeborenen.

De behoefte aan een scan bestaat zodra specialisten aanwijzingen hebben dat er een ziekte zou kunnen zijn in de hersenen. Per dag worden zo’n 5 tot 10 scans gemaakt, voornamelijk bij volwassenen in de leeftijdsgroep 40-50 plus.

Het ziekenhuis ontbeert momenteel een MRI-scan, welke behoefte ook aan de regering kenbaar is gemaakt. President Santokhi heeft bij de opening van het centrum gevraagd dat ook het projectdossier hiervan wordt aangeleverd.

De scanner is 1×24 uur beschikbaar voor de Surinaamse gemeenschap, de efficiëntie van de zorg is verbeterd en daarnaast is er geen sprake meer van uitstel van onderzoek. Bij de aanschaf is er een volledig onderhoudscontract voor tien jaar getekend met de leverancier. Het ultramoderne karakter van het apparaat biedt het AZP ook de mogelijkheid haar diensten te bieden aan buurlanden die een CT-scan ontberen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUltramoderne hersenperfusiescan AZP is enorme aanwinst