vrijdag 9 december 2022
28.9 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
5
(1)

Ultimatum olieleveranciers aangehouden

lees ook ...

American Airlines stopt vluchten op Suriname

Ingaande 1 maart 2023 zal de luchtvaartmaatschappij American Airlines zijn vluchten naar Paramaribo stopzetten. Het bedrijf meldt in een verklaring dat het besluit om de dienst te beëindigen werd geno...

Het ultimatum van de olieleveranciers om de pompprijs ingaande zondag, vandaag 5 december, aan te passen is aangehouden. De aanhouding volgt na gesprekken die minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) samen met haar collega Riad Nurmohamed van Financiën en Planning ad-interim heeft gevoerd met de doelgroep. Volgens Walden wordt de eis van de olieleveranciers op de eerstvolgende vergadering van de Raad van Ministers (RvM), de komende week, besproken.

De minister rekent op de partijen, dat zij wachten op de uitkomst van de RvM. Walden is blij met de medewerking die de olieleveranciers hebben verleend, want zij zijn in feite de schuldeisers van de staat. Zij erkent dat de regering een torenhoge schuld heeft bij de olieleveranciers. Deze schuld is vanaf de periode van de vorige regering gemaakt, legt ze uit. De bewindsvrouw verzekert de samenleving dat de olievoorziening gegarandeerd blijft.

Niet hamsteren
Op de pomphouders doet minister Walden het beroep om niet te gaan hamsteren. Als dat toch gebeurt, zal er een kunstmatige schaarste ontstaan. “Ga niet speculeren of onnodig grote voorraden opslaan en wachten tot de pompprijzen worden aangepast. Als wij bij ons normaal verbruik blijven en normale verkopen, dan is er voldoende voor iedereen, ” zegt de EZ-minister. Er wordt nu gewacht op president Chandrikapersad Santokhi en minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing. Het staatshoofd en de minister zijn zaterdag in Suriname aangekomen na hun bezoek aan Dubai. De bedoeling is dat deze kwestie duurzaam wordt opgelost.

Een liter ongelode brandstof kost nu SRD 15,95 en voor diesel wordt SRD 17,95 betaald. Volgens afspraken tussen partijen moeten de brandstofprijzen aangepast worden volgens een overeengekomen prijscalculatie methodiek. Dit zodat de pompprijs minimaal op kostprijs niveau wordt vastgesteld. De huidige kostprijzen voor diesel zijn SRD 17.80 en voor ongelode benzine SRD 18.01.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUltimatum olieleveranciers aangehouden