Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Uitzonderlijke Surinamers…Lesly Dhanradj en Brigitte Tjitrotaroeno

Geplaatst

op

Photo 2020 09 14 12 08 08

De bedoeling is om elk weekend Surinamers te belichten. De te belichten Surinamers zijn zij die over het algemeen, hun hart op de juiste plek hebben. Hoe meer de mens zich bewust is van hun eigen kwaliteiten, hoe meer zij deze kwaliteiten inzet. Hoe meer de kwaliteiten voor anderen dienstbaar worden, hoe beter men zich voelt en hoe meer de persoonlijke kwaliteit in kracht groeit.

Vandaag niet het verhaal van één persoon maar u maakt tegelijk kennis met twee uitzonderlijke Surinamers te weten: de heer Lesly Evert Dhanradj en zijn partner mejuffrrouw Brigitte Amanda Tjitrotaroeno. Dit koppel is dol op de motorsport en zij zijn vaak in de straten van Suriname te bewonderen op de motorfiets.

Img 7c111535a357 1

Lesly Evert Dhanradj

Lesly werd geboren op 21 juli 1978 in Amsterdam Nederland. Naar zijn eigen zeggen was hij een zeer energieke jongen. Voor hem betekende spelen niets anders dan stunten op de fiets. Van zijn vader kreeg hij op 7-jarige leeftijd een kindermotor, waarop hij in de Amsterdamse parken reed. Zijn ouders besloten te remigreren en dus op 10 jarige leeftijd was Lesly met zijn kindermotor de prins van Kwatta en omgeving. Naar mate hij ouder werd verwisselde hij van bromfietsen, zoals de toen bekende FOX-brommer en later reed hij op een Scooter. Natuurlijk was een andere bezigheid van Lesly, het sleutelen aan de machines van zijn brommers. De bedoeling was om meer snelheid te bewerkstelligen en hij had het stunten niet achterwege gelaten.

450569b5 7352 413d 9ca9 F2c5cf8e9502

Een merkwaardige mijlpaal in het leven van Lesly was het feit dat hij op 22-jarige leeftijd een 600 cc motorfiets van het merk Yamaha kocht. Dit kon hij door enkele jaren intensief te hebben gespaard. Hij had geen ander keus omdat zijn vader weigerde dit voor hem te doen. Papa vreesde ervoor dat zijn zoon verongelukt zou kunnen raken, omdat hij ervan overtuigd was dat ook met de grote motorfiets Lesly zou gaan stunten en hij had geen ongelijk.

Brigitte Amanda Tjitrotaroeno

Deze uitzonderlijke Surinaamse vrouw staat dagelijks vroeg op om naar het werk te gaan. Zij werkt bij één der commerciële banken in Paramaribo. Ze werd geboren in Paramaribo en wel op 15 maart 1984. Motor rijden is haar passie geworden vanaf de dag dat zij van manlief een easy-rider achtige motorfiets als cadeau kreeg. Volgens haar gulle man is dat type motofiets het perfecte model om ervaring op te doen. Wanneer men enkele jaren verder haar verrichtingen op de motorfiets zou gaan beoordelen, dan heeft haar man niets anders dan gelijk met zijn stelling dat ervaring opdoen het beste is op een easy-rider achtige motorfiets. Aan de andere kant vindt Brigitte dat type, niet haar favoriete model. Nu rijdt zij op een kuipmodel en wel een Susuki 600cc.

Brigitte is heel erg bedreven op de motorfiets en doet mee aan drag-racing. Zij is vooralsnog de enige vrouw in Suriname met de durf om het op te nemen tegen tal van mannelijke drag-racers en behaalde ook nog de tweede plaats in het C-klassement.

Geen wonder dat zij wordt nagekeken door enthousiaste surinaamse vrouwen en mannen. Ook wordt ze vaak gebombardeerd met uiteenlopende vragen aangaande de motorsport, waar zij altijd keurig antwoord op weet te geven. Volgens Brigitte zouden geïnteresseerden, als eerst het rijbewijs voor de categorie motorfiets moeten proberen te behalen. Met het rijbewijs op zak zou je dan een kunnen uitkijken naar een motorfiets. De prijzen liggen wel een beetje aan de hoge kant, maar een financiering krijgen is niet onmogelijk.     

Lesly en Brigitte gaan nogal vaak samen motorrijden en ook zijn ze beiden lid van een motorclub welke bekend staat onder de naam Q-Riders. De 14 leden van deze club hebben een hechte band met elkaar en behalve het motorrijden ontplooien zij tal van sociale activiteiten, of bieden zij ondersteuning aan andere groeperingen en organisaties die ook sociaal bezig zijn.

De sociale activiteiten van de Q-Riders variëren van voeding verstrekken aan dak-en thuislozen tot ouderenzorg. Om dit soort projekten te kunnen initiëren, organiseerd de club fundraisingsactiviteiten als Carwash-dagen en cook-outs. Zij hebben op verzoek ondersteuning geboden aan moederdag en vaderdag pakketen actie met de journaliste Gail Eijk. 

Lesly en Brigitte zijn de trotse ouders van  4 meisjes en 1 jongen, waarvan de oudste 18 jaar oud is en de jongste is 3 jaartjes jong. Mama en papa geven met trots aan dat zij ervan overtuigd zijn dat dit vijftal in hun voetsporen zullen treden. Verder mogen zij aangeven dat de prestaties op school er niet om liegen. Brigitte en Lesly doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat de saamhorigheid binnen het gezin gewaarborgd blijft. Dit is ook hun advies aan alle gezinnen in Suriname. Brigitte benadrukt het feit dat vanwege de Covid-situatie gezinnen om uiteenlopende redenen uit elkaar gaan. Vandaar dat zij een ieder op het hart drukt om ervoor te waken dat zulks hen niet overkomt en dat kan door het tonen van begrip, alsook verdraagzaam te zijn.

Aan de andere kant geeft Lesly aan dat eveneens in het kader van Covid-19, het een ieder is aangeraden om voorzichtig te zijn. Hij geeft aan dat letten op de gezondheid nu meer dan ooit een must is en verder wil hij een ieder bemoedigen om daar waar men kan, het goed is om anderen te stimuleren en zoveel als mogelijk te helpen waar nodig is.

Beste lezers als u dacht dat over dit gezin alles gezegd is geworden dan heeft u het mis. Aan het eind van het vraaggesprek kwam naar voren rollen, dat Lesly binnen de Surinaamse basketballerij ook zijn sporen heeft verdiend. Hij was  speler van de hoofdklasse vereniging SCVU. Dit team behaalde met Lesly als speler, vijf maal het kampioenschap. Lesly heeft de cursus Basketbal Trainer (BT), met goed gevolg doorlopen en heeft de papieren voor BT 3 en 4 op zak. Thans is hij de hoofd-coach van SCVU en onder zijn leiding werd het team tot tweemaal toe semi-kampioen.

Culturu.com-Ferdinand Louis

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vanessa
dinsdag 15 september 2020 00:38

Geweldig echt een voorbeeld voor velen ik bewonder jullie maar mijn favorieten koppel

Nadia
dinsdag 15 september 2020 06:56

Heel mooi. Zulke mensen helpen mee met het opbouwen van het land. Ja in Suriname is het heerlijk een leuke hobby op na te houden waar jullie plezier aan hebben is ook fijn. En leuk dat ik weer andere surinamers met een pracht van leven hebt mogen lezen hier… veel succes samen 💯Advertentie

Suriname

President Santokhi beloofd ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september de dag van de jaarrede zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst”, gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor. –  culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen