donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

Uitzonderingsmaatregel toegepast, geen normverlaging bij het onderwijs

lees ook ...

34ste tussentijdse Staatshoofden vergadering CARICOM

De 34ste tussentijdse staatshoofdenvergadering van de CARICOM werd gehouden op woensdag 15 maart jongstleden. President Chandrikapersad Santokhi nam virtueel deel aan deze vergadering. Tijdens de v...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft schriftelijke instructies gegeven over de bevordering- en slagingsnormen op alle niveaus. Er is veel gedaan om het schooljaar op een goede manier af te ronden in verband met de pandemie. Toch is gebleken, dat leerlingen uit het vierde leerjaar van het lager beroepsgerichtonderwijs (LBO) slecht hebben gewerkt. Zij hebben rapporten met heel lage cijfers. Deze leerlingen blijken meer leerstof te hebben gekregen, dan was toegestaan onder de omstandigheden door miscommunicatie.

Alle instructies zijn gestuurd naar de leidinggevenden van deze scholen. Dit zegt Gracia Valies-Ormskirk, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO). Ook is er een brief gericht aan deze scholen, waarin is aangegeven dat de leerlingen, die de norm niet hebben gehaald, in aanmerking komen voor een herkansing. Dit is in maximaal drie vakken, waarvoor de leerling vijf of minder heeft gehaald.

Een ieder die het vastgestelde aantal punten heeft gehaald, mag doorstromen naar het volgend leerjaar of slagen. Zij die met hun eindcijfers zouden blijven zitten komen in aanmerking voor een herkansing.
“Op lbo-niveau hebben we toestanden gehad waarbij leerlingen met tweetjes, drietjes, viertjes zijn geslaagd. Dat was niet de bedoeling. Je kan een kind niet een rapport geven met drietjes, viertjes en vijfjes omdat zo’n rapport niet ooglijk is voor waar je ook naartoe gaat. In feite zou er een voortgangsrapport gegeven moeten worden. Als we in een normale situatie waren, zou zo’n kind niet slagen,” zegt de waarnemend directeur.

Er blijkt sprake te zijn van miscommunicatie “We zouden naar bepaalde vakken kijken zoals de richtingsvakken om aan te geven dat ze met de richtingsvakken verdergaan. De andere vakken zouden geen cijfers moeten krijgen, vandaar het aantal van 50 of 55 als puntenwaardering voor het lbo. Dat stukje is niet goed begrepen. We gaan niemand blamen ervoor. Het is de communicatie die niet zo duidelijk is geweest naar de mensen toe,” aldus Valies-Ormskirk.

“We wisten wel dat niet alle leerstof getoetst zou kunnen worden, omdat we weten dat de kinderen een achterstand hebben. De achterstand die er is, is nog niet ingelopen sinds COVID-19 er is vanaf 2020.” Valies-Ormskirk wijst erop dat er helemaal niet is gedaan aan normverlaging. Er is ook niet aan kwaliteit ingeboet. De nodige leerstof is behandeld. Er is een uitzonderingsmaatregel getroffen, waardoor er meer leerlingen zijn geslaagd. Het is op alle niveaus toegepast.

“We hebben duidelijk aangegeven om geen nieuwe leerstof te behandelen. Het zou teveel zijn voor de leerlingen en de kans was groot, dat de kinderen teveel leerstof hadden, maar niets hebben begrepen. Er is daarom gefocust op het tweede kwartaal om dat af te ronden, legt Valies-Ormskirk uit.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUitzonderingsmaatregel toegepast, geen normverlaging bij het onderwijs