woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
0
(0)

Uitzonderingen tijdens de Weekeind Lockdown

lees ook ...

Districtsraad Nickerie presenteert districtsbegroting

De Districtsraad (DR) van het district Nickerie heeft gistermorgen haar jaarlijkse Districtshoorzitting gehouden. Tijdens deze formele zitting heeft de raad haar concept Districtsbegroting voor het di...

Tijdens de weekend lockdowns deze week en de volgende week die van vrijdagavond 19.00 uur tot en met maandagochtend 05.00 uur zal duren zijn er uitzonderingen voor essentiële diensten, urgente en specifieke gevallen waaronder vallen, productiebedrijven en bedrijven die een 24 uurs werkschema hebben en zaterdag en zondag open moeten.

Verder mogen werken, exporteurs, landbouwbedrijven en ondernemingen in de mijnbouw-, olie- en gassector. Van de nutsbedrijven mogen de vitale afdelingen zoals de storingsdiensten werken. Van de horecasector genieten  restaurants en fastfoodbedrijven met delivery ook uitzondering. Mensen zijn in de gelegenheid eten te bestellen dat geleverd mag worden. Ook bakkerijen die voorzien in brood voor ondermeer ziekenhuizen en andere instellingen mogen open zijn. Werknemers moeten in het bedrijfsuniform gekleed gaan en naast hun bedrijfspas ook hun identiteitskaart bij controle kunnen overleggen. Supermarkten mogen niet open en mogen ook niet bevoorraad worden.

Luchtvaart- en zeevaartondernemingen mogen wel open evenals wachtapotheken, poliklinieken en securitybedrijven. Mantelzorgers (individuen die voeding en medicijnen brengen voor behoeftigen) moeten zich registreren. Personen van dialysecentra en personen met dringende medische gevallen dienen zich te melden via 105 en of de Command Center. Ook uitvaartondernemingen mogen hun activiteiten ontplooien. Men moet zich voor een begrafenis registreren bij de districtscommissaris in zijn werk district. De geldende protocollen voor  begrafenissen dienen hierbij in acht genomen te worden. Landbouwers, veevoerbedrijven en kippentelers mogen hun werkzaamheden uitvoeren, na registratie bij de districtscommissaris. Dit omdat de bedrijven zich meestal niet bevinden op de thuislocatie van de houders. De minister geeft aan dat daarmee rekening gehouden moet worden.

Ook dierenartsenpraktijken vallen onder de uitzondering en medische instellingen zoals laboratoria en centra voor medische diagnostiek, voorgangers van religieuze instellingen voor geestelijke zorg en schoonmaakbedrijven verbonden aan essentiële diensten. Slagerijen en tandartsen, mogen ook open zijn. Met de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) is afgesproken dat er stations worden aangewezen om de essentiële diensten te bedienen. Personen met specifieke gevallen kunnen hun meldingen doen bij de politie via 105 en de Command Center.

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi geeft specifiek aan dat leden van de veiligheidsdiensten zoals  KPI, NL, KPA, douane, DNV, NCCR en de Kustwacht alleen op straat mogen zijn indien in dienst. Bij privédoeleinden zullen zij gecontroleerd worden en mogen zij maatregelen verwachten. Hetzelfde geldt voor leden van de Raad van Ministers, Staatsraad, de Nationale Assemblee, staande en zittende magistratuur, notarissen en landmeters.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUitzonderingen tijdens de Weekeind Lockdown