woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Uitwisseling kennis over cassaveteelt

lees ook ...

Suriname verwelkomt oprichting ‘Loss and damage’...

Suriname heeft de oprichting van het 'Loss and damage'-fonds verwelkomd. Dit fonds stelt ontwikkelingslanden, die bijzonder kwetsbaar zijn voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering, in staat o...

Vrijdag jongstleden hebben boeren en agro-ondernemers deelgenomen aan een boer-tot boer kennisuitwisseling in Saramacca. Landbouwkundige aspecten, en innovatieve technieken om de productie en kwaliteit van producten te verbeteren werden uitgewisseld om te komen tot verbetering en uitbreiding van de bedrijfsnetwerken. Dit is een project van de waardeketenplatform cassave en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) dat ondersteuning geniet van SAMAP.

De familie van Jerry Rasdan, begunstigde van SAMAP’s Matching Grant Facility, teelt cassave op ongeveer 3 hectare grond in het district. Hij heeft verschillende variëteiten en wisselt de productie af met pinda’s en bananen om een gezonde bodem te handhaven. De productie bestaat uit chips, teloh en geraspte cassave die wordt ingevroren voor de verkoop.

“We doen al 33 jaar aan landbouw, maar nu is het werk makkelijker geworden met de Kubota ploegmachine die we van SAMAP en LVV hebben gekregen,” legt Jetty Mangoenpawiro van het team uit. “Cassave heeft altijd afzet en dankzij dit familiebedrijf krijg ik meer motivatie,” aldus Rasdan.

De landbouwfunctionaris van CELOS, Shaylesh Sukhraj, die boeren adviseerde bezoekers niet toe te staan de plantages te betreden of aan te raken was ook aanwezig. Deze handelingen kunnen schade veroorzaken door onwetendheid over de overdracht van bacteriën. De boeren waren het hiermee eens, waaronder de gastheer Rasdan en familie.

Een ander cassaveboer Ricky Kartodikromo, werd ook bezocht. Kartodikromo is begunstigde van de Matching Grant Facility van SAMAP en heeft 40 jaar ervaring. Zijn cassaveplantage is 3 hectare groot. Ook hij heeft verschillende variëteiten. Zijn productie gaat naar verwerkers in Saramacca zelf en restaurants in Paramaribo. Hij produceert nu ook cassavebrood en pepre watra. “Door de toegevoegde waarde krijg ik een betere prijs voor mijn producten, inspanning en investeringen,” zegt hij.

De kennisuitwisselingsbezoeken van boer tot boer maken deel uit van het strategische actieplan van het Cassave Value Chain-platform. Deze organisatie telt meer dan 100 leden van private en publieke instellingen, waaronder LVV.

Bron: Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUitwisseling kennis over cassaveteelt