Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand Suriname

Geplaatst

op

Wetgeving 1

Gisteren werd door het Korps Politie Suriname een informatie video uitgebracht over de uitvoering van de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand. Vanwege het ernstig in gevaar komen van de gezondheid en de veiligheid van de bevolking, gezien de 2500 besmettingen en de 39 doden, zal deze wet in praktijk gebracht worden. Deze wet biedt ruimte de burgers te beschermen door sancties op te leggen.

Inspekteur van Politie 1ste klasse Rachel Deekman legde het uit. Er is door de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi, een Covid coördinatie team in het leven geroepen die zich zal richten op het handhaven van de Covid maatregelen. Daarnaast is er ook een rechter aangewezen voor de strafrechtelijke afhandeling van de overtredingen.

Wet

Deze zijn de sancties die in de wet zijn opgenomen: De Bestuursdwang houdt de bevoegdheid van de politie in om op te treden tegen overtreders van de wet. De bestuurlijke of administratieve boete houdt de bevoegdheid van de politie in om de overtreders van de wet een boete op te leggen. De strafrechtelijke sanctie wordt opgelegd wanneer de wet voor de tweede keer binnen dertig dagen wordt overtreden door dezelfde persoon. Deze sanctie houdt concreet in: zes maanden hechtenis en een geldboete van de derde categorie die SRD 25000. (vijf en twintigduizend Surinaamse dollars)bedraagt. De handhaving van deze wet heeft betrekking op alle maatregelen die in de wet worden genoemd en niet enkel het uitgaansverbod, mond- en neusbedekking en fysieke afstand.

De Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand Suriname en de uitvoering daarvan is bedoeld om de noodsituatie die is ontstaan door de Covid-19 crisis en de voortgang daar van, een halt toe te roepen. -culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bryan
vrijdag 14 augustus 2020 17:54

Goed zo.
Surinamers moeten met de harde hand verstand bijgebracht worden.
………….SI NA BRIBI…….
En als door iemands roekeloos en dom.gedrag een ander besmet raakt gewoon poging tot moord ten laste leggen.
Moet je zien hoe mak suris dan worden.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen