maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
1
(1)

Uitstel, maar geen afstel in Bouterse strafzaak , tigri owru ma a ne las en peni

lees ook ...

Vp Brunswijk gevraagd om steun door landbouwers Saramacca en...

Kleine landbouwers uit de districten Coronie en Saramacca hebben gezamenlijk hun zorgen en behoeften geuit tijdens een ontmoeting met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk op maandag 19 februari 2024. E...

Het legendarisch slechte opsporing en aanhoudingsbeleid dat vaker bij het Justitie en Politie ministerie van Suriname getoond wordt, heeft weer eens zijn blunderende zijde  getoond in de zaak van de tot 20 jaar veroordeelde hoofdveroordeelde Desi Delano Bouterse. Nog een dag had de hoofdverdachte uitstel en clementie gekregen van het Openbaar Ministerie, hij mocht zich aanmelden in het Zorghotel vanwege zijn precaire gezondheid als 78 jarige.

Opsporing gelast

Maar op de eerste aanmeldings dag was al duidelijk dat opa Bouta spoorloos was, precies zoals we schreven in onze laatste regel over hem: Tigri owru ma a no las en peni, in het Nederlands: de vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken.

Dus daarna werd er nog huiszoeking gedaan, typisch zo’n mosterd na de maaltijd handeling van Juspol die voor hun doen wel verassend snel gevolgd werd met een internationaal opsporingsbevel. Dit bevel geldt ook voor de 71 jarige Iwan Dijksteel, zijn vroegere lijfwacht die tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld werd.

Speculatie

Ook de uitdrukking, he who fights and runs away, lives to fight another day, de speculatie waarmee we ons vorig artikel begonnen is waar gebleken… We speculeren verder, waar o waar zijn de mannen onder gedoken, want het zou kunnen dat ze samen zijn. Bouterse heeft extra zorg en assistentie nodig, alvast voor de kwalen waar wij van af weten: zijn jicht (met vreselijke gewrichtspijnen) zijn verslechtert zicht,  zijn nierproblemen.

Heeft de oude lijfwacht zich weer bij zijn vroegere baas gevoegd? Over de gezondheid van de 71 jarige Dijksteel is ons niets bekend. Hij ziet er uit als een taaie oude kerel, maar schijn bedriegt soms. Zijn ze nog in Suriname, in het bos misschien? Het zou zomaar kunnen. Bouterse staat bekend als een groot liefhebber van verblijf in het bosland. Niet zozeer als jager, hij heeft er een buitenhuis, Broko Baka te Brokopondo, en heeft overal in de buurt van inheemse dorpen vooral, wel eens gekampeerd om te relaxen. Hij beweert dat hij daar ook zo lekker slaapt, wat de commotie in Paramaribo ook zou zijn.

In het bos ?

Bouterse heeft zich altijd uitdrukkelijk geïdentificeerd als ingi, inheems. Dat is meer cultureel en qua karakter enigszins, dan zuiver etnisch bekeken, want hij heeft een inheemse grootmoeder gehad, verder is hij mulat. Bouterse zou wel vertrouwen hebben in de etno geneeskunst van de inheemsen in het verre binnenland.

Het zou dus kunnen dat hij deze tijd neemt om bij de beste inheemse kruidendokters te gaan, al is het helemaal bij het Toemoek Hoemak gebergte, om te kijken wat ze aan zijn kwalen kunnen doen. Criminologen (hebben we die in Suriname?) zouden kunnen na gaan wat Bouterses contacten zijn verder dan de kustvlakte. Zeker is wel dat dat er vele zijn, die echt geen boodschap hebben aan het opsporingsbevel van Justitie.

De lakse minister van Juspol bekijkende, zal er echt geen extra moeite gedaan worden om te helpen de eventuele verblijfplaats van Desi Bouterse in het buitenland te achterhalen, immers er is zeer snel een contact gelegd om het internationaal opsporingsbevel te doen uitgaan. Daarmee is de kous voorlopig af, want de gemiddelde Surinamer heeft het veel te druk om te overleven onder het regiem van de slechtste regering ooit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnUitstel, maar geen afstel in Bouterse strafzaak , tigri owru ma a ne las en peni