woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
4
(7)

Uitspraak Rechtbank NL Chan/ Kirpalani vs Gvd Bergh

lees ook ...

Legerofficieren bevorderd na training

Zeven militairen zij na afronding van de Cursus Officiersvorming (klas 2023-02) bevorderd tot de rang van tweede luitenant. Deze cursus van meer dan vier maanden moest de militairen specifieke compete...

De rechter heeft vonnis gewezen op 6 maart jl. in het proces die is aangespannen door de President en in een ander proces aangespannen door Vijay Kirpalani. De uitspraak is helder en is zeer uitgebreid toegelicht in het vonnis. Zowel de President als Vijay Kirpalani worden in het ongelijk gesteld en moeten de proceskosten betalen.

Casus President

De voorzieningenrechter: er is sprake van botsing van grondrechten; het recht op vrijheid van meningsuiting van dhr. VD Bergh en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de President. Hij snijdt een onderwerp van openbaar belang aan dat actueel is voor Suriname namelijk corruptie in regeringskringen en vooraanstaand bekende personen. 

Om het publiek te informeren of te waarschuwen van misstanden zoals vermeende wandaden mag VD Bergh, tot op zekere hoogte, overdrijven of zelfs provoceren; dat is journalistieke vrijheid. Er is weinig ruimte voor beperkingen van het debat over aangelegenheden van openbaar belang. Er wordt derhalve een hoog niveau van bescherming aan de vrijheid van meningsuiting toegekend. Grenzen van toelaatbaar kritiek zijn ruimer als er sprake is van een politicus of Staatshoofd. Politici, en zeker staatshoofden, stellen zich bloot aan nauwgezet onderzoek van hun woorden en daden, zij moeten een grotere mate van tolerantie aan de dag leggen. Hij zal dan ook moeten gedogen dat zijn portret wordt gebruikt in een publicatie over corruptie.

Inmiddels is de titel aangepast naar Corruptie op het hoogste niveau? Zaken doen in Suriname. Er is nu een vraagteken achter het woord niveau. De President wordt in de tekst van het boek, niet van corruptie beschuldigd, evenals de suggestie. De President heeft niet gesteld dat de tekst van het boek onrechtmatig is. Wel worden andere regeringsambtenaren genoemd die in de ogen van VD Bergh mogelijk corrupt zijn en levert daarmee een bijdrage aan het publieke debat over corruptie. De afbeelding van een pistool, kogel en huls in combinatie met de foto van de President, is niet verboden.

Het door de President geëiste verbod van de publicatie van het boek met de inmiddels gewijzigde titel Corruptie op het hoogste niveau? Zaken doen in Suriname, met het portret van de President, wordt afgewezen. Daarmee komen ook alle andere eisen worden afgewezen.

Vonnis Santokhi VD Bergh

Casus Kirpalani

De conclusie luidt dat het recht op vrijheid van meningsuiting van VD Bergh, in dit geval zwaarder weegt dan het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van Kirpalani, inclusief het portretrecht van Kirpalani. De eisen van Kirpalani c.s. worden afgewezen.

Zowel de President als Kirpalani worden veroordeelt tot het betalen van de proceskosten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

12 REACTIES

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meest gelezen

HomeBuitenlandUitspraak Rechtbank NL Chan/ Kirpalani vs Gvd Bergh