Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi, heeft zijn zorgen geuit over de schrijnende financiële situatie van mensen met een beperking in Suriname. In een bericht op Facebook wijst hij erop dat de uitkering voor deze kwetsbare groep met SRD 4.300 (inclusief koopkrachtversterking) nog ver onder de armoedegrens van SRD 7.337 ligt.
“Ik hoop dat mensen met een beperking dit ook hebben gelezen,” schrijft Koendjbiharie. “Van dit bedrag moeten zij eten, drinken, transport betalen, hulpmiddelen aanschaffen, thuiszorg regelen en nog veel meer.” Hij benadrukt dat hij herhaaldelijk heeft gepleit voor een verhoging van de uitkering, minimaal tot het niveau van de armoedegrens of het minimumloon.
Tegenwerking binnen regering
Volgens Koendjbiharie stuitte het voorstel tot verhoging van de uitkering binnen het monitoringsteam op verzet. “Sommige leden beweerden meteen dat de regering dit nooit zou toestaan, omdat dan ook de vergoeding van geestelijke leiders verhoogd zou moeten worden,” onthult hij.
Hij stelt dat de verhoging aanvankelijk van de prioriteitenlijst werd gehaald en pas na zijn ingreep weer werd toegevoegd. Daarnaast bekritiseert hij de invloed van politiek gemotiveerde leden binnen het monitoringsteam.
“Sommige aanwezigen zaten daar niet namens de doelgroep, maar namens de president zelf. Dit werd tijdens een vergadering zelfs expliciet toegegeven.”
Onopgeloste problemen en stopgezette ondersteuning
Naast de lage uitkering wijst Koendjbiharie op andere problemen waarmee mensen met een beperking te maken hebben. De COVID-19-ondersteuning, die door de vorige regering was toegezegd, is nooit voortgezet. “Ondanks herhaalde verzoeken en beloften, is het nooit aan u uitbetaald.”
Ook blijft het probleem rond de Moni Karta, het systeem waarmee uitkeringen worden verstrekt, onopgelost. Hierdoor zitten veel mensen maandenlang zonder uitkering. Verder wordt de subsidieaanvraag van Wan Okasi voor zorgvervoer volgens hem opzettelijk tegengehouden. “Men blijft met allerlei smoesjes komen waarom dit niet kan.”
Koendjbiharie hint op stemadvies voor verkiezingen
De voorzitter van Wan Okasi wijst op de politieke kracht van kwetsbare groepen. “Samen met senioren en patiënten met chronische aandoeningen heeft deze doelgroep tussen de twee en vijf zetels in handen.”
Hij roept mensen met een beperking op om bewust te stemmen bij de komende verkiezingen. “Deze regering heeft laten zien dat zij niet voor de sociaal zwakkeren opkomt. Als alles goed verloopt, komen wij met een stemadvies.” Hij waarschuwt tegen politieke gunsten in verkiezingstijd: “Neem voedselpakketten gerust aan, maar weet dat je stem telt voor je toekomst. Geef die niet zomaar weg!”