zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Uitbreiding Waterstation Henar essentieel om groeiende vraag te beantwoorden

lees ook ...

Santokhi pleit voor ontwikkelingslanden tijdens G77+China Le...

Op zaterdag 2 december 2023, tijdens de G77+China Leadership Summit in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), brak president Chandrikapersad Santokhi een lans voor ontwikkelingslanden. De summit, ...

Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), benadrukt dat het geplande waterstation in Henar, Nickerie, moet kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan drinkwater als gevolg van de toename van huishoudens in de omgeving. Het nieuwe station zal de capaciteit hebben om 700 kubieke meter water per uur te leveren.

Directeur Lienga wijst met name op de vele nieuwbouwprojecten in de nabije omgeving. Hij maakte deze opmerking tijdens de inauguratie van de tweede waterbron in Henar, in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi.

De realisatie van deze waterbron werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met aannemer Kuldipsingh. Directeur Lienga benadrukt dat er nog veel werk verzet moet worden. Zo zal het waterleidingnetwerk moeten worden uitgebreid en zullen gebruikers opnieuw geactiveerd worden om voor water te betalen.

De twee bronnen hebben momenteel een gezamenlijke capaciteit van 50 tot 100 kubieke meter water per uur, waarvan de laatste op dit moment 85 kubieke meter per uur levert. Hiermee kunnen in totaal 3000 tot 3500 huishoudens van water worden voorzien. Lienga kondigde tevens de komst van een waterbron in Paradise aan. Hij benadrukt echter dat met het oog op de groeiende vraag, de huidige productiecapaciteit van de bronnen in Henar mogelijk niet voldoende zal zijn.

President Santokhi, die in juli van dit jaar de start van de boring van de tweede waterbron heeft ingeluid, adviseerde de SWM-directie om voortvarend te werk te gaan. Hij benadrukte dat het bedrijf moet nadenken over exportmogelijkheden om inkomsten te genereren en uit de rode cijfers te komen.

Santokhi voerde aan dat de SWM zelfs winstgevender zou kunnen worden dan Staatsolie, gezien het feit dat het bedrijf beschikt over een goed dat steeds schaarser wordt in de wereld: gezond drinkwater. Hij moedigde het bedrijf aan om zelfstandig verder te gaan en vertrouwen te hebben in de eigen capaciteiten. De president beloofde dat de regering middelen zal vrijmaken voor investeringen in drinkwater en de benodigde moderne technologie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUitbreiding Waterstation Henar essentieel om groeiende vraag te beantwoorden