maandag 20 maart 2023
27.1 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
5
(2)

Uitbreiden opwekvermogen EBS leidt tot 5000 nieuwe aansluitingen

lees ook ...

Ambassadeur voor de Assemblee aangesteld

De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B, heeft Giorgio Rustveld op vrijdag 10 maart jongstleden uitgenodigd voor de ondertekening van het jaarcontract als ambassadeur van...

De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft twee nieuwe MAN-motoren erbij. Vrijdag heeft met de ceremoniële ingebruikname van deze twee motoren de officiële inauguratie van de uitbreiding van de opwekcentrale aan de Saramaccastraat, Diesel Power Plant II (DPP II ), plaatsgehad.

Jaarlijks stijgt de vraag naar elektriciteit met ongeveer 5 procent. De uitbreiding van de capaciteit van de opwekcentrale was noodzakelijk om in te kunnen spelen op deze steeds groeiende vraag. Het beschikbaar vermogen was ongeveer 80 Megawatt en met de komst van de twee nieuwe motoren is dit nu 120 Megawatt.

Met de huidige uitbreiding is er capaciteit om ongeveer 5000 nieuwe huishoudelijke klanten aan te sluiten op het energievoorzieningsnetwerk Paramaribo (EPAR), welke de districten Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne, Saramacca en een gedeelte van Marowijne van elektriciteit voorziet. Hiermee is ook de levering naar het EPAR-netwerk verbeterd, meldt het elektriciteitsbedrijf.

Deze motoren zijn net als de overige vier, zeer zuinig zijn in brandstofverbruik. Volgens het energiebedrijf is de totale efficiëntie van de powerplant ook verder verhoogd, omdat er middels waste heat boilers verwarming plaatsvindt van de brandstof ten behoeve van de motoren van DPPII.

Bij een uitbreiding in de opwekcapaciteit dienen er vaak ook in de transmissie upgrades plaats te vinden om het opgewekt vermogen te kunnen transporteren. In dit kader vindt er momenteel ook een upgrade plaats van de capaciteit van het transmissiesysteem aan de Saramaccastraat die volgens planning, medio 2022 wordt opgeleverd.

Begin 2020 maakte de contractor Olibis NV in samenwerking met Burmeister Wain Scandinavian Contractors (BWSC) in opdracht van de EBS een aanvang met de uitbreidingswerkzaamheden, waarvan de oplevering eind april heeft plaatsgehad.

EBS blijft zich inzetten om landelijk een betrouwbare energievoorziening te garanderen aan haar klanten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUitbreiden opwekvermogen EBS leidt tot 5000 nieuwe aansluitingen