In deel 1 over regenwoudproducten werden palmvruchten behandeld: enkele eetbare en cosmetische olieen zoals kokosolie en de superfood vruchtenmoes Wasai (ook Acai) ook bekend als apodon. Dit, deel 2, gaat over kruiden en kuidendranken, die misschien ook al omdat ze meer lokaal worden verhandeld, door niemand worden gecheckt. Ook Buro Openbare Gezondheid, BOG bijvoorbeeld, vindt het blijkbaar niet nodig erop toe te zien hoe ze verpakt worden en dat er etiketten met informatie over de inhoud opkomen, wat ook duidt op een onderschatting van de potentie. Die innovatie in presentatie is alleen te zien bij enkele kleine onderneemsters die een kruiden-handel in een mall hebben en bij eerdere pioniers van Surinaamse kuidenmedicijnen.
De eerste schrijver van een boek over Surinaamse oso dresi (bos medicijnen) 50 jaar geleden, is kruidenkenner Heinrich Heyde, een Surinamer van Hindostaanse en Duitse afkomst. Hij leerde deze kruidenmedicijnen van boslandbewoners toen hij in de Surinaamse binnenlanden werkte. Hij liet zijn kruiden onderzoeken in Duitse laboratoria zodat hij kon vermelden wat erin zat en dan maakte hij tincturen ervan door bepaalde kruiden te trekken in alcohol.
En 20 jaar liet de Saramacaner Heynes Landveld ook een boek schrijven over zijn bosmedicijnen. Bij de strenge Federal Food & Drugs Agency van de Verenigde Staten werd zijn krappa-mix cocosolie goedgekeurd omdat bewezen werd dat de bittere olie van de krappanoot en cocosolie bestrijdt en geneest van ontstoken muggebeten, andere puisten, tot haarluizen, huidschimmels als lota, of prit finga (zwemmerseczeem).
Interviews door Monica Drenthe met kruidendeskundigen van het hele land vormen het wekelijks televisieprogrammma Oso Dresi (huismiddelen). Drenthe heeft een voorbeeldige multiculturele aanpak en presenteert in goed Sranan. Elke kruidendeskundige toont de planten of de delen daarvan die in zij of hij in een kruidenmedicijn gebruikt. Dit werkt zeker stimulerend op het onderzoeken.
Een handvol prijzenswaardige initiatieven richting marketing en innovatie zijn bij Issa aan het Sivaplein, de keurige producten van Jomi cosmetics, de meest uitgebreide en deskundig bereide, natuurlijke, innovatieve verzorgingslijn, vanaf de jaren 1980. Decennia daarna zijn er een aantal cursusen voor vrouwen georganiseerd voor het vervaardigen van haarolieen, zeep, cremes en scrubs van lokale olieen, vezels en medicinale, traditioneel bekende kruiden. Al gauw waren er een dozijn en daarna enkele dozijnen die leuk en professioneel verpakt zijn. Zepen, cremes, scrubs, shampoos en andere haarproducten kregen snel in de cosmetica handel Ket-mien, te Spanhoek een ereplaats in een fraaie kast van hoogwaardig Surinaams hout. De liefde voor de eigen, pure handgemaakte verzorgings- en medicinale producten van deze winkel uit zich in hun nieuwe Authentic Su-productenhoek en de Face Book page Authentic Su.