dinsdag 2 maart 2021
24.2C
Paramaribo
9.1C
Amsterdam
0
(0)

Tweede operatie in Suriname bij doof kind

lees ook ...

Minister Walden van EZ over de Brandstofprijs

Minister Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, heeft uitleg gegeven over de totstandkoming van de brandstofprijs. Om de brandstofprijs per liter te bepalen moet ge...

Voor de tweede keer in de geschiedenis van Suriname is een Cochleaire Implantatie (CI) uitgevoerd. In het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is een doof kindje van 2,5 jaar geopereerd. Bij een cochleaire implantatie wordt een speciaal apparaatje in het oor van dove kinderen en volwassenen ingebracht, dat hen de mogelijkheid biedt om weer te horen.

De eerste cochleaire implantatie in Suriname vond in maart 2019 plaats in hetzelfde ziekenhuis. Ook deze keer werd de operatie uitgevoerd in het kader van een zogenaamde ‘Orenmissie’, maar nu te midden van de Covid-19-pandemie.

KNO-arts Mick Metselaar uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is speciaal voor deze operatie voor één dag naar Suriname afgereisd. Aangezien hij na terugkeer in Nederland in quarantaine moet en dus niet inzetbaar is voor zorg in zijn ziekenhuis, is de duur dat hij in ons land vertoefde heel kort geweest. Binnen 24 uur na aankomst op Zanderij stond hij alweer in te checken voor zijn vlucht terug naar Nederland.

De ingreep had een vlot verloop met een totale duur van ongeveer 2 uur en is samen met KNO-arts Ralph Akrum uitgevoerd. Akrum die werkzaam is in het SVZ, neemt de verdere nazorg voor zijn rekening. Het is de “zesde oor chirurgische missie” die dit duo samen heeft volbracht.

Inmiddels maakt het niet meer uit of de operaties in het kader van dit soort missies in Suriname of in Nederland worden uitgevoerd; de geleverde kwaliteit verschilt niet. Maar voor de patiënt is het een wereld van verschil als die in zijn eigen vertrouwde omgeving geopereerd kan worden. De patiënt is gistermorgen in goede conditie ontslagen uit het ziekenhuis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTweede operatie in Suriname bij doof kind