dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
4.7
(3)

Tweede Kamer delegatie op werkbezoek in Suriname over slavernijverleden

lees ook ...

Commissies geïnstalleerd voor soepele verkiezingen in Surina...

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft dinsdag vier interdepartementale verkiezingscommissies geïnstalleerd. Deze commissies zijn verantwoordelijk voor een vlotte voortgang van...

Negen leden van de Nederlandse Tweede Kamer zijn momenteel voor een werkbezoek in Suriname. Het gaat om de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken, met vertegenwoordigers van acht verschillende politieke partijen. Zij zijn zaterdag aangekomen en vertrekken op 16 augustus. Het bezoek ligt in het kader van onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland. De vraag of het Nederlandse kabinet excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden staat centraal bij dit werkbezoek.

Naast delegatieleider Kiki Hagen (D66) bestaat de groep verder uit: Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Renske Leijten (SP), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Don Ceder (CU), Sylvana Simons (BIJ1) en Marieke Koekkoek (Volt). De delegatie is namens de commissie voor Binnenlandse Zaken op bezoek in Suriname. Daarna reizen zij verder af naar Curaçao en Bonaire.

Volgens delegatieleider Hagen zal de commissie zich verdiepen in het slavernijverleden met name in de opmaak naar 2023 wanneer het feit wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in al zijn koloniën afschafte.

In Suriname zal de delegatie onder andere een plantage bezoeken en ook gesprekken voeren met de Commissie Slavernijverleden en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden. Daarnaast zal de groep proberen de balans op te maken over wat speelt rond het slavernijverleden in de Surinaamse samenleving. Dit onderzoek zal in een reisverslag aangeboden worden aan andere commissies en het Nederlandse kabinet. Volgens Kamerlid Hagen is een open houding erg belangrijk om zaken goed te kunnen waarnemen.

“We moeten nu vooruitkijken. We moeten kijken wat er nu nodig is voor Suriname en de inwoners”, zegt de delegatieleider. Volgens haar is het belangrijk wat er over het slavernijverleden leeft in Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zullen ook bezocht worden. De Kamerleden bezoeken in elk land verschillende betekenisvolle plekken. Zondag werd de spits afgebeten bij het Fort Zeelandia, waarna de delegatie zich begaf naar het monument van de Gevallen Helden 1902 op Mariënberg. Ook plantage Frederiksdorp is aangedaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTweede Kamer delegatie op werkbezoek in Suriname over slavernijverleden