donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
3
(2)

Tweede editie Fosten Kukru Festival

lees ook ...

The IMF will decide on Monday whether to draw the third tran...

The third tranche will be awarded to Suriname based on a decision made by the International Monetary Fund (IMF) board on Monday. Technical agreement was achieved last month. When asked about the next ...

De tweede editie van de Fosten Kukru Fesa wordt dit jaar gehouden van 25 tot en met 27 augustus op het Onafhankelijkheidsplein. Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) is de organisator van dit Festival.  Dit jaar heeft de organisatie volgens onderdirecteur C. Braam een grotere Kick-off georganiseerd. Drie dagen lang zal er genoeg eten en drinken verkrijgbaar zijn op her plein. Men zal ook volop kunnen genieten van goede muziek.

Clifton Braam, Onderdirecteur van Cultuur is vol lof over het eerste festival. Op vrijdag 11 augustus jongstleden moest  een ‘Tes na Fesi’ op het terrein van het directoraat, de mensen een idee geven wat de standhouders allemaal zullen presenteren op het festival.

Het directoraat werkt tijdens dit festival met twee grote sponsors. Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB) en Fernandes N.V.  Een nieuw product van SAB is Nyaku. Het staat in ons land bekend als Hannapier. Fernandes zal ook de Berlinerbol op het plein bakken tijdens het festival.

De opzet van het geheel is anders dan 2022. Toen was er een algemene stand voor iedereen. Deze keer krijgt elke etnische groep 3 tot 4 verkoopstanden. Kleine ondernemers zoals de schaafijsman, worstman en koekverkoper hebben 20 verkoopstanden.

De Marron Kukru, waaronder die van de Matawai en de Aucaanse is deze keer veelbelovend. Ook de Portugese keuken zal in verband met 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname aanwezig zijn.

“Uitgangspunten van het Directoraat Cultuur zijn, behoud van ons immaterieel en materieel erfgoed en het behouden wat van ons is.  We eten van elkaar maar weten we wel precies wat de gerechten zijn en hoe ze worden klaargemaakt?”, aldus Braam.  Het is de bedoeling de gerechten, die de verschillende groepen hebben meegenomen naar dit land te behouden.

“Het is belangrijk te weten dat dit om een stukje overdracht gaat, vandaar dat de mensen ook echt zullen staan koken in de diverse keukens en vertellen over hoe de gerechten worden klaargemaakt”, zegt de onderdirecteur verder.

Men rekent ook erop, dat het ‘Fosten Kukru Fesa’ het toerisme zal bevorderen. De verwachting is, dat het festival uitgroeit tot een jaarlijks nationaal festival. Het moet iets worden waarnaar Surinamers, toeristen en vakantiegangers uitkijken.

Bron: De Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTweede editie Fosten Kukru Festival