maandag 27 maart 2023
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
0
(0)

Twee vijanden, Covid & Chan3ka (deel 1)

lees ook ...

BGVS reageert op bekendmaking schaarste aan anesthesie medic...

De Vereniging van Anesthesiologen Suriname heeft bekend gemaakt dat essentiële anesthesie medicatie, niet in voorraad is. Het BGVS deelt in verband met het bericht van boven genoemde vereniging, het v...

Deze afgelopen week zagen we steeds slechte voorbeelden van andere presidenten  en andere tijden weerspiegeld in het Suriname van hier en nu. Bijvoorbeeld : ontwikkelde Brazilianen protesteerden tegen het dwaas en fataal gezondheidsbeleid van Bolsonaro begin 2020 en projecteerden met licht op een flatgebouw de  woorden: we hebben 2 Vijanden Corona & Bolsonaro. Ook in Suriname begint het erop te lijken dat we twee levensgevaarlijke vijanden hebben Chan3ka Santokhi en Covid 19. Typisch dat  het machtigste land van Zuid Amerika, buurland Brazilies president Bolsonaro, in hoogst eigen persoon op staatsbezoek komt volgend jaar.

“Hij liegt en hij vliegt” stond op een  protestbord tegen toenmalige president Jules Wijdenbosch, die opvallend veel reizde en loog. Neen, er wordt niet monetair gefinancieerd loog hij bijvoorbeeld. terwijl het leek of hij een gelddrukmachine in de Centrale Bank had geplaatst. Surinaams geld daalde steeds in waarde en in deze economische crisis van 1996 tot 2000; toch charterde Wijdenbosch soms zelfs het enige SLM vliegtuig om plezierreizen te maken. Santokhi vliegt niet zo veel maar liegt des te meer. Vooral over corruptie die hij bevordert, niet bestrijdt.

Corruptie

Voornoemde dwaze presidenten schijnen als lijfspreuk te hebben: Veel beloven, weinig geven, doet de gek- het volk- in vreugde leven. Hoewel: Bosje bouwde wel de twee belangrijkste bruggen in de kustvlakte en maakte een daarbij een Nyan (met hoofdletter), hij ontving veel smeergelden. Chan3ka wil ook Nyan maken (=geld verdienen aan corruptie): een grote markt van 5 miljoen US dollars bouwen in Nieuw Nickerie met te weinig parkeerplaatsen maar zoveel stands (markt-kramen)dat je je afvraagt of hij de helft aan Guyanezen wil verhuren. Die komen dan via de brug tussen Su en Guyana die Santokhi voor miljoenen U$ dollars wil bouwen, samen met de Guyanese president Irfaan Ali. (Nyan nummer 2).

Verregaande onverschilligheid tegenover allen die niet op hem lijken, tegenover Covid, en daarbij nog schaamteloze leugenachtigheid was ook een handelsmerk van ex-president Trump, de dwaaste president van de Verenigde Staten. Het bracht protesterenden daar ertoe met een bord te lopen: I Love my country, I’m ashamed of my government. Ook in Suriname was dit op de vorige en de huidige regering van toepassing. Tijdens protesten werd meermalen: I love Suriname, I’m ashamed of my government, op een bord gefotografeeerd.

Chan3ka Santokhi, nauwelijks een maand in het zadel ontving met alle egards de hoogste defensie gezant van de toen al bijna demisionaire Trump, de idiootste president van de V.S. Intussen stond Chan3ka openlijk te trappelen van ongeduld om naar Nederland af te reizen voor een ontmoeting met Mark Rutte. Ook Mark Rutte staat bekend als een president die bij zijn misstappen doet alsof hij zich niet herinnert de opdracht te hebben gegeven voor draconische maatregelen die wurgend en vernietigend zijn, met name voor mensen die niet op hem lijken. Chan3ka volgt die werkwijze copie conform.

Nepotisme (regelarij)

Chand3ka’s hoogst eigen techniek blijkt als hij vragen van journalisten omzeilt zoals in Nederland bij Ferayed Hok en Twan Huys. Al zijn het tien vragen, navragen, doorvragen, verduidelijking; over nepotisme bijvoorbeeld. Concreet : waarom heeft Santokhi’s echtgenote zes betalende staatsfunctie van hem gekregen en zijn schoonvader als houtexploitant de hoogste functie als controleur van de houtbedrijven. Waarom heeft Ronnie Brunswijks broer Leo, vijf hoge functies in Staatsbedrijven ?

Chan3ka glibbert  als een aal tussen de vragen door, hij begint gewoon een hele monoloog die zijdelings met de vraag te maken lijkt te hebben, praat over het verleden en de toekomst, niet over wat hij uithaalt nu. Hij draait om de hete brei heen, zou men in het Nederland zeggen. He is beating around the bush, noemt men dat in de moedertaal van zijn vrouw. Het zou geen wonder zijn als  bij de kijkers en de journalisten na zo’n interview de neiging opkruipt Chan3ka zijn kop in de hete brei te duwen en hem een beating in the bush te geven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTwee vijanden, Covid & Chan3ka (deel 1)