Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Twee nieuwe leslokalen voor Mytylschool

Geplaatst

op

door

Op de Mytylschool zijn twee leslokalen in gebruik genomen. Dit project is overgedragen en gedoneerd door de Kirpalani stichting. “Het idee voor dit project is een tijdje geleden begonnen. We bereiden onze kinderen voor op het vervolgonderwijs”, zegt Joan Voigt, ondervoorzitter van het bestuur van de stichting Mytylschool. De praktijk wijst uit dat andere scholen vaak niet zijn ingericht voor leerlingen die de Mytylschool bezoeken.

“Er wordt geen rekening gehouden met leerlingen met een lichamelijke beperking. Ze kunnen niet met hun rolstoel gaan en er zijn geen faciliteiten om naar toilet te gaan,” zegt Voigt. Deze kinderen belanden volgens haar na een paar weken weer thuis en op gegeven moment weer op de Mytylschool. Het besluit is toen door de school genomen om uit te breiden en een Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO klas) in te richten voor 15 leerlingen. Beschermvrouwe, first lady Ingrid Bouterse-Waldring, heeft zich onder andere ingezet om het mogelijk te maken dat het terrein dat van Academisch Ziekenhuis Paramaribo was, beschikbaar te krijgen. 

De ondervoorzitter zegt dat al gauw zou blijken dat er meer ruimte nodig zou zijn, omdat de leerlingen een jaartje ouder worden. “We besloten dat er wel voldoende plek op het terrein was voor de faciliteiten en zijn gestart. We hebben de toestemming gehad en dankzij de donor zullen de kinderen genieten van vervolgonderwijs,” zegt Voigt.

“Ik mag zeggen dat de Kirpalani stichting dit project met veel genoegen heeft ontvangen en bereid is weer iets te kunnen doen voor de Mytylschool,” zegt  Kenneth Kross bestuurslid van de Kirpalani stichting. Hij geeft aan dat er de afgelopen jaren een speciale band is ontstaan tussen de school en de stichting. Zo zijn diverse projecten goedgekeurd en uitgevoerd van heel klein tot grote projecten. Het project voor de twee onderwijslokalen heeft de Kirpalani stichting gedoneerd voor ruim U$ 67.000. Kross zegt dat de toewijding voor het project belangrijk is. 

De Mytylschool Suriname geeft al meer dan 50 jaar onderwijs aan leerlingen met een fysieke beperking in de leeftijd van vier tot achttien jaar. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Stichting voor het Kind na vier jaar heropend

Geplaatst

op

door

Na ruim vier jaar gesloten te zijn geweest, heeft de heropening van Stichting voor het Kind (Stivoki) plaatsgevonden. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van diverse departementen zoals Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de heropening plaatsgevonden. Ook de voorzitter van Stivoki bisschop Karel Choennie, vertegenwoordigers van Stichting SuAid en andere stakeholders waren aanwezig.

Het doel van deze stichting is het opvoeden en begeleiden van kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 16 jaar die mishandeld, misbruikt en/of verwaarloosd zijn. “Namens de minister en het ministerie onze complimenten aan eenieder die heeft bijgedragen. Het is een belangrijk moment voor Suriname en het is ook het bewijs van wat je binnen een korte tijd kan bereiken wanneer je iets samendoet”, zei Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid. Hij vertegenwoordigde minister Antoine Elias.

Stivoki heeft donaties ontvangen. Het gaat om een bedrag van ongeveer SRD 7000 dat afkomstig is van SRA Consultancy, Notariaat J.A. Jadnanansing en Kings Drankenpaleis. Door het departement zijn twee medewerkers ter beschikking gesteld om binnen de stichting te ondersteunen.

Stichtingsvoorzitter Choennie toonde zijn dankbaarheid aan eenieder, die meegeholpen heeft aan de realisatie van het heropenen van het opvangtehuis. Daarnaast benadrukte hij dat het van cruciaal belang is dat de overheid steun biedt aan stichtingen die zich inzetten voor het opvangen en begeleiden van kinderen.

Het renoveren van het opvangtehuis werd gefinancierd door Stichting SuAid, waarvan Giwanni Zeggen de voorzitter is. In het jaar 2018 wist deze stichting SRD 1 miljoen te verzamelen, waardoor het renoveren van dit opvangtehuis mogelijk werd.

In het begin zullen tien meisjes geaccommodeerd worden. Het aantal kinderen dat zij maximaal kunnen accommoderen is 42. Naast het personeel dat ingezet zal worden door het ministerie van Sozavo zullen The daughters of Divine Love uit Nigeria (nonnen uit Nigeria) ook belast worden met het opvoeden van de kinderen binnen het opvangtehuis.

Lees verder

Suriname

IDOS-opiniepeiling: NDP stevent af op een verkiezingsnederlaag

Geplaatst

op

door

Bij de verkiezingen van 25 mei zal de strijd in Paramaribo gaan tussen de NDP en de VHP, meldt het onderzoeksbureau IDOS. Echter komt dit bureau tot de conclusie dat de regerende partij afstevent op een verkiezingsnederlaag. Zowel de NDP als de VHP zijn in Paramaribo, volgens de peiling, goed voor elk vier zetels. De NPS en Abop mogen elk op een zetel rekenen. Zes zetels worden door zwevende kiezers vastgehouden.

De peiling van het IDOS is gedaan tussen 24 januari en 14 februari 2020. Uit dit onderzoek blijkt, dat 84,4 procent van de kiezers ontevreden is over de economische situatie in het land. Verder geeft 77,2 procent aan, dat de huidige situatie waarin Suriname verkeert slechter is dan een jaar geleden. Aan de regering Bouterse-Adhin wordt het gemiddelde cijfer van 4,6 gegeven voor de afgelopen vijf jaar.

Een van de belangrijkste politieke veranderingen, die de regering Bouterse tot stand heeft gebracht, is het verbod dat partijen zich als combinatie voor een verkiezing in kunnen schrijven. Zonder in te gaan op het democratisch gehalte van de wijziging(en), moet wel gesteld worden dat de NDP- regering met dit strategisch besluit ervoor zorgt, dat de macht van het gecombineerd een verkiezing ingaan tegen de NDP danig verzwakt wordt, stelt het IDOS. Uiteraard zijn er volgens het bureau mogelijkheden om hier onderuit te komen middels zogenaamde lijstverbintenissen of simpelweg door met een voor de gelegenheid gecreëerde éénheidspartij aan de komende verkiezingen mee te doen.

In de komende drie maanden zullen de kiezers voor zichzelf moeten uitmaken aan welke partij zij hun stem zullen geven. Door het bureau werd aan de kiezers gevraagd met welke partij zij op dit moment sympatiseren. Als naar de huidige voorkeur van de kiezers in Paramaribo wordt gekeken, dan zullen de NDP, VHP, NPS en de Abop de partijen zijn, die op dit moment een of meerdere zetels in de wacht zullen slepen.

Lees verder

Meest gelezen