zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
0
(0)

Twee nieuwe EBS onderstations voor Nickerie

lees ook ...

President Santokhi nodigt Chinese bedrijven uit om te invest...

Dalian, een essentiële havenstad en economisch knooppunt van China aan de kust van de provincie Liaoning, verwelkomde de Surinaamse delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi van 1...

Het district Nickerie krijgt twee nieuwe elektriciteitsonderstations in het substation te Clarapolder en in de Van Pettenpolder. Het onderstation in de Van Pettenpolder komt te staan aan de Soekramsinghstraat, waar op zondag 18 december 2022 de eerste steenlegging plaatsvond.

De eerste steen werd gelegd door de directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) Marcel Eyndhoven en de ambassadeur van de Republiek India, Shankar Balachandran omdat de bouwwerkzaamheden gegund zijn aan het Indiase bedrijf Kalpataru Energy. Het project wordt gefinancierd uit een lening bij de Caribbean Development Bank (CBD) en de totale kosten bedragen ongeveer USD 100 miljoen.

Directeur Eyndhoven spreekt van een deel van een groter project, met als doel het versterken van het elektriciteitssysteem van Suriname. Hij legt uit dat een nieuwe KV-transmissielijn de onderstations van de Clarapolder waar de productie wordt opgewekt, en de Van Pettenpolder met elkaar gaat verbinden. “De bedoeling is dat de energie die wordt opgewekt nu op een hogere spanning getransporteerd wordt naar de Soekramsinghstraat en van daaruit zal de distributie op een lager niveau plaatsvinden,” aldus de EBS-directeur.

Het voordeel van het project is naar zijn zeggen, dat de EBS de distributie die vroeger op 12 KV plaatsvond nu anders zal laten gebeuren. Hierdoor krijgt de EBS meer ruimte voor uitbreidingen in haar systeem. “Het systeem wordt hiermee ineens sterker omdat er dan meer kan worden gedaan aan versterking voor een aantal jaren.” Directeur Eyndhoven zegt dat hiermee ook de verliezen drastisch worden teruggebracht. Doordat er nu alleen maar op distributieniveau wordt gewerkt zijn de verliezen vrij hoog.

Begin volgend jaar wordt in Paramaribo een aanvang gemaakt met een ander deel van het project, waarbij er een aantal substations gebouwd zal worden om de opgewekte energie die vanuit de opwekstations komt met een hogere spanning te transporteren zodat het systeem ook sterker en beter wordt”, zegt de EBS-functionaris. Hij legt uit dat er minder verliezen zijn wanneer elektriciteit op een hoger niveau wordt getransporteerd.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan gaf aan dat er in Nickerie behoefte aan elektriciteit groot is, doordat er veel investeringen plaatsvinden in het district.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTwee nieuwe EBS onderstations voor Nickerie