woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Twalufu Lo wenst erkenning van graman Banai

lees ook ...

NPS eert Henck Arron met kranslegging bij standbeeld in Para...

Zaterdagmiddag heeft de Nationale Partij Suriname (NPS) een eerbetoon gebracht aan Henck Arron, voormalig voorzitter van de NPS en een van de strijders voor de onafhankelijkheid van Suriname. Bij het ...

De Saamaka Twalufu Lo vraagt erkenning van Frans Banai als granman van de Saramaccaners (Saamaka). Hij werd op 26 augustus met ceremonieën en rituelen als grootopperhoofd der Saramaccaners aangesteld, ondanks Albert Aboikonie wettelijk geldt als de granman van de stam. De Twalufu Lo vraagt nu officiële erkenning van hem als granman door de regering van Suriname. B

 Het is de vraag hoe dit probleem zal worden opgelost, daar er binnen een stam geen ruimte bestaat voor twee granmans. De Twalufu Lo van de Saamaka, die duidelijk Aboikonie niet erkent, vraagt de regering Banai te erkennen als granman, in een schrijven aan president  Santokhi. Er zijn afschriften gestuurd naar minister Garcia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en vicepresident Ronny Brunswijk.

Volgens de traditie is Banai aan het hoogste orakel van de Saamaka in Bindiwata gepresenteerd en vervolgens geaccepteerd volgens de vertegenwoordigers. “Ik zal bij aankomst het onmiddellijk opvragen en instructies afwachten”, zegt Emanuël die nu in het binnenland vertoeft.

De hoofdkapiteins Alfred Amoesi, Glen Kakai en Obe Kwadjani hebben het schrijven van de Twalufu Lo bezorgd op de kabinetten van de president en vicepresident, waar Brunswijk het persoonlijk in ontvangst heeft genomen en  ROS.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTwalufu Lo wenst erkenning van graman Banai