donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
5
(1)

Tussentijdse Letter of intent voor IMF getekend

lees ook ...

Margriet Apinsa opent eerste bijkantoor voor notariële afhan...

Meester Margriet Apinsa heeft onlangs haar eerste bijkantoor in de grensstad Albina, gelegen in het district Marowijne, in aanwezigheid van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Met de introductie van ...

Op 08 maart jongstleden werd op het kabinet van President Chandrikapersad Santokhi, de Letter of Intent van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) getekend. Aanwezig waren Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Maurice Roemer en onderhandelaar van Suriname bij IMF, Karel Eckhorst.

Eckhorst die namens minister Achaibersing de onderhandelingen met het IMF voert, gaf aan dat dit onderdeel is van het proces bij de evaluatie van de uitvoering van het programma. In december 2021 was er al een Letter of Intent (LOI) getekend, vooruitlopend op de goedkeuring van het programma van de executive board van het IMF.

“Dit keer werd de LOI getekend met betrekking tot de uitvoering van het programma dat elk kwartaal wordt geëvalueerd”, stelde Eckhorst. De evaluatie van het IMF wijst uit dat de uitvoeringen van Suriname conform de afspraken zijn verlopen. Deze evaluatie is op staf-niveau afgerond. Hierna volgt de goedkeuring op bestuursniveau op 23 maart 2022.

De evaluaties per kwartaal zijn nodig om ervoor te zorgen dat het programma zo nauwkeurig mogelijk wordt gevolgd zoals afgesproken. Eventuele afwijkingen worden dan sneller ontdekt en aangepakt. Hierna kan de volgende tranche gestort worden. De financiering van het IMF is op de eerste plaats ter ondersteuning om de macro-fiscale situatie van de CBvS en de staatsfinanciën weer op orde te krijgen.

Een groot deel van de programma-gelden vloeit naar de internationale reserves die de waarde van de Surinaamse munt moeten waarborgen. Het is de bedoeling de wisselkoers hierdoor stabiel te houden waardoor ook de koopkracht van de samenleving stabiel wordt en langzamerhand toeneemt.

Tijdens de vorige regering is getracht te onderhandelen met het IMF. De toenmalige regering had zich toen teruggetrokken omdat de tijdscondities vanuit het IMF niet uitvoerbaar waren. Het ging specifiek om het feit dat de toenmalige regering niet tijdig wenste te voldoen aan de voorwaarde van het IMF om de elektriciteitstarieven te verhogen.

Echter kan de huidige overheid met de financiële ruimte, gecreëerd door de huidige IMF-financiering, met goed beleid productie stimuleren, werken aan armoedebestrijding en sociale ondersteuning. De belangrijke speerpunten van dit programma liggen bij de sociale sectoren onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Economische activiteiten kunnen dan op gang komen met een gezond en goed opgeleid volk, ondersteund door goede infrastructurele voorziening.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTussentijdse Letter of intent voor IMF getekend