De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op dinsdag 6 juli 2021 provisiewinkels reguliere controles gedaan in het district Commewijne waarbij vooral gelet is op prijsopdrijving van de basisgoederen. Tijdens de controlewerkzaamheden zijn er diverse overtredingen geconstateerd. Op verschillende producten zoals: bruine bonen, uien, witte en bruine suiker, saucijsjes, brood, knoflook en zout waren er geen prijzen aangegeven. De prijsaanduiding moesten meteen aangebracht worden.
Controleur Erwin Djokarso van de ECD benadrukt dat er bij vele supermarkten ook sprake is van prijsopdrijving. “Wij van het ministerie van EZ werken met een decreet ‘E24’ en daar staat in vermeld hoeveel winst een winkelier mag maken”, zegt de ambtenaar. Bij prijsopdrijving is de Economische Controle Dienst bevoegd om een proces-verbaal op te maken voor het innen van boete, waarna het wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) die de hoogte van de boete bepaald.
Er zijn ook specifieke gevallen waar de winkeliers kunnen staven dat de hoge prijzen te maken hebben met de inkoopprijs vastgesteld door de importeur. Eerder is samen met de belastingdienst een samenwerking aangegaan om structureel controle uit te oefenen bij de importeurs. De specifieke aandacht voor basisgoederen komt voort uit het feit dat deze goederen onderhevig zijn aan prijsregulering vanwege de vrijstelling van invoerrechten. Importeurs moeten groothandelsprijzen, zoals vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken, hanteren. Daarbij wordt uitgegaan van een bepaalde winstmarge. In de praktijk blijkt echter dat winkeliers vaak een groothandelsprijs betalen die hoger is dan de vastgestelde prijs. Daarbij wordt door de winkelier veelal een factuur van een tussenpersoon overlegd.
Op basis van onder andere bovenstaand is duidelijk geworden dat in de keten van basisgoederen van import tot en met de distributie er extra winsten worden gemaakt. Over deze winsten dienen er uiteraard belasting te worden betaald. De Belastingdienst staat daarom paraat om extra controles op te starten bij zowel importeurs als tussenpersonen.