Een tunnelvisie betekent eenzijdig en beperkt kijken naar iets. Dit is een goede beschrijving van het beleid van Chan Santokhi. Het is donker in de tunnel van Chan. De Surinamers zijn moe van zijn misselijkmakende uitspraak dat er licht in de tunnel is want het klopt van geen kanten. De juiste uitspraak is: licht aan het einde van de tunnel, dat wil zeggen dat wij in het donker zitten en zo voelt het ook. Het ontbreekt de president aan een helikopterview (goed overzicht en inzicht) om de problemen van de bevolking op te lossen
Façade koersdaling
Met licht aan het einde van de tunnel geeft men aan dat wij nog steeds na bijna vier jaar in het donker zitten. Chan klopt zich op borst dat de koers zakt maar dat is een façade; het is voor moymoy, de uiterlijke schijn wordt opgehouden want de douanekoers zakt niet ,dus de prijzen in de winkel blijven hoog!
Het is heel jammer dat er een loopje wordt genomen met de intelligentie van
de doorsnee Surinamer en met de ontwikkelde lezer. De koers dropt maar de prijzen blijven even hoog terwijl de nutsbedrijven EBS, SWM en Telesur blijven verhogen. Dit is complete voor de gek houderij en ongekend in de Surinaamse geschiedenis. Velen hebben het zwaar door de torenhoge prijzen voor vaste lasten.
Nu gaat het niet om de koers maar om de betaalbaarheid van levensbehoeften. Na maanden daling van de koers is er nog niets te merken aan de prijzen, die moordend hoog blijven.
Economische groei ondanks hoge prijzen
De schijnbare economische groei van 3% is nog niet zichtbaar en voelbaar voor de bevolking. De leningen, in totaal 323 miljoen dollar die het IMF heeft verstrekt, heeft de monetaire reserve wel versterkt maar de meeste deviezen zijn niet verdiend uit eigen
productie. Ondanks dat de monetaire reserve aanzienlijk vergroot is met geld geleend van het IMF, is de armoede zichtbaar toegenomen.
Veelzijdige armoede treft meer dan 40% van de bevolking en onder kinderen in de districten is de armoede op allerlei manieren zelfs hoger dan 70%. Kortom, de armoede neemt dagelijks toe en de groei van de monetaire reserves heeft de armoede niet kunnen beteugelen.
Het kon veel beter indien de regering zuiniger omging met de inkomsten van het land en de productie stimuleerde. Men stelt na bijna vier jaar nog steeds de verkeerde prioriteiten en lost ook geen buitenlandse schulden af. De schuld is integendeel veel hoger dan toen de regering Santokhi overnam.
Bevolking betaald voor OMO winsten
Terwijl de bevolking op sterven ligt want er is een tekort aan medicijnen en professionele medisch personeel, hebben de banken met de Open Markt Operaties, OMO’s, al 5 miljard SRD rente verdiend met geld van het volk. Men praat over economische groei, maar de groei is niet breed gedragen.
Men zegt de bevolking bewust niet dat deze groei het gevolg is van de hoge goud- en olieprijzen in de wereld. Veel productiesectoren, zoals de rijstsector, de visserij, de veehouderij, de tuinbouw, de bloementeelt, de fruitteelt, de pluimveesector en het toerisme, lijden zwaar onder de wanbeheer- en corruptie bevorderende, belasting verhogende en productie kostenverhogende maatregelen of beleidsmaatregelen die allemaal zijn doorgedrukt vanwege het IMF-programma.
Eén ding is zeker over een uitspraak van Santokhi die wel op waarheid berust: We gaan het anders doen. Ja, slechter bedoelde hij.
Bron: Tomas Chlumecky; eigen observatie