zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
15.4 C
Amsterdam
0
(0)

TtT workshop voor LVV medewerkers door Braziliaanse deskundige

lees ook ...

Voormalige Amerikaanse ambassade wordt Belastingkantoor

Het gebouw waar eerder de Amerikaanse aAmbassade gehuisvest was, wordt gerenoveerd voor de Belastingdienst. Deze renovatie maakt deel uit van het Fiscal Strengthening to Support Economic Growth (FISEG...

Op maandag 27 maart jongstleden is op het ministerie een vijfdaagse workshop van start gegaan waarbij, Abel Rebouças São José, een internationale deskundige uit Brazilië, medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de nodige tools heeft meegegeven  betreffende het deskundig telen van markoesa.

De diverse teeltmethoden, onkruidbestrijding, bemesting, herkennen en beheersen van ziekten en plagen en veel meer is de deelnemers theoretisch en in de praktijk bijgebracht op de markoesaanplant te Matta. De bedoeling is dat de participanten het aangeleerde  zullen bijbrengen aan de markoesatelers in Suriname zodat de productie verhoogd kan worden.

Deze training is onderdeel van het Inter-American Development Bank (IDB)-project Agricultural Competitiveness Program (SU-L 1020): component II: Minor Fruits. Er staat binnen dit project een activiteit ingepland waarbij in verschillende districten een Farmers Field School (FFS) zal worden gestart. Het Minor Fruits project richt zich momenteel op markoesa met als doel het verhogen van deze productie in Suriname. Het is daarom van belang dat er wordt geïnvesteerd in kennis en kunde om uiteindelijk dit doel te kunnen realiseren.

Om de FFS succesvol te maken moet LVV steeds stappen verder zijn in kennis dan de huidige situatie betreffende markoesteelt in Suriname. “DLOAV zal steeds op de achtergrond research blijven doen voor dit gewas aangezien wij de richting op gaan voor markoesa industrie in Suriname,” zei DLOAV-directeur Anand Ramkisoensing bij de opening van de workshop.

Hij gaf aan dat de vraag in het buitenland naar dit strategisch product groot is terwijl de prijs internationaal stijgt. “Hier groeit het heel makkelijk maar als we internationaal willen afzetten moeten wij gaan richting professionalisering bij het verbouwen van markoesa.” Hij drukte de verantwoordelijken van de LVV-onderzoeksafdelingen op het hart de markoesa- training met volle aandacht te volgen en kritische vragen te stellen.”“Het streven is om het beoogd doel van dit project binnen kort termijn te realiseren,” aldus de directeur. De training werd afgesloten met een certificaatuitreiking.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTtT workshop voor LVV medewerkers door Braziliaanse deskundige