De stijging van de eurokoers is het directe gevolg van het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat verklaarde minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, tijdens de persconferentie na de Raad van Ministers. Door de invoering van nieuwe importheffingen door de Amerikaanse regering verzwakt de dollar, wat ruimte geeft aan een stijgende euro.
“Er is grote onzekerheid over welke kant Trump opgaat,” aldus Raghoebarsing. “Zijn importmaatregelen veroorzaken dalingen op de Amerikaanse beurzen en zetten druk op de valutakoersen. De goudprijs zal waarschijnlijk ook verder stijgen. Maar wij moeten niet in paniek raken – het is niet ons beleid.”
Hoewel Trumps handelsbeleid wereldwijd veel landen treft, ziet Suriname op dit moment nog geen directe gevolgen. Volgens Raghoebarsing bedraagt de importheffing voor Surinaamse producten richting de VS momenteel 10%. Ter vergelijking: buurland Guyana wordt met een heffing van 38% geconfronteerd.
De maatregelen zijn vooral bedoeld als tegenreactie op landen die zelf hoge invoerrechten heffen op Amerikaanse goederen. “Voor Suriname is het dus belangrijk alert te blijven, maar we zijn nog niet direct geraakt,” zegt de minister.
Toch houdt de regering de ontwikkeling van de eurokoers nauwlettend in de gaten. President Santokhi heeft de minister verzocht extra aandacht te besteden aan de koersbewegingen, omdat een stijgende euro ook lokaal merkbaar kan zijn in de prijzen van geïmporteerde goederen.
De eurokoers tikte recent net boven de SRD 40 aan, maar is inmiddels weer onder dat niveau gezakt.