donderdag 28 september 2023
26.6 C
Paramaribo
17.6 C
Amsterdam
0
(0)

Tropenbos Suriname stimuleert duurzaam gebruik bos Boven-Suriname

lees ook ...

Exporteursbeurs eind september

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert dit jaar een exporteurs beurs van 2 dagen in tegenstelling tot het vorig jaar toen de beurs maar één ...

In het kader van het Working Landscape programma, pilaar III Business en Finance heeft het Tropenbos Suriname achttien bewoners uit de dorpen Nieuw Aurora, Gaan Tatai en Pikin Slee een sales en marketing training gegeven in Paramaribo. Hiermee wil Tropenbos duurzaam beheer van gemeenschapsbossen en agroforesttry stimuleren onder dorpen in het Boven- Suriname  gebied. Als deel van de training werden ook bedrijven bezocht.

Bij  Agroforestry (boslandbouw) worden bosbouw en landbouw  gecombineerd. Delen van deze kennis moet de doelgroep toegang  verschaffen tot een breed scala aan agroforestry en niet-hout bosproducten ( NTFP’s) namelijk  bosvruchten, medicinale planten en sierplanten welke goed kunnen bijdragen aan voedselzekerheid en economische ontwikkeling.

Mando Doekoe  uit Pikin Slee en Bernhard van Dalen uit Nieuw Aurora zijn ingenomen met het initiatief. “Ik wist niet hoe ik om moest gaan met een kasboek en dat hebben wij geleerd tijdens een training met de Godobank,” aldus Van Dalen. Als het aan Doekoe lag zou zijn hele dorp de training volgen. “Wij hebben genoeg wat uit het bos gehaald kan worden. Als wij terug zijn in de dorpen zullen wij de boodschap verder vertellen wat er specifiek gedaan kan worden,”

Volgens Vanessa van Hetten, communication officer, van Tropenbos Suriname hebben de achttien deelnemers genoeg skills  meegekregen om hun onderneming rendabel te kunnen maken in hun leefomgeving.  “We hebben oriëntatie bezoeken gebracht zodat ze de eindfase zien van hun inzet. Dat ze zien welke kruiden en voor welke producten hun oliën allemaal gebruikt worden.” Verder zegt zij, “Eigenlijk is de oriëntatie een trigger. Dit zijn de mogelijkheden. Wij doen de kennisoverdracht en observeren. Er wordt geen druk op ze uitgeoefend. Zij bepalen dan zelf hoe zij het gaan invullen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTropenbos Suriname stimuleert duurzaam gebruik bos Boven-Suriname