dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Tropenbos Suriname brengt beplanting Paramaribo in kaart

lees ook ...

Verkoold lichaam 12-jarige meisje aangetroffen na woningbran...

De 12-jarige C.K. is in de middag van woensdag 22 mei 2024 omgekomen bij een woningbrand op de hoek van de Theodorus- en de Van Dijkstraat. Na een melding bij het command center over de brand en dat e...

Tropenbos Suriname wil de voordelen van stedelijk groen in buurten meer naar voren brengen door middel van citizen science, oftewel burger wetenschap. Het project ‘Keeping track of healthy living benefits from green spaces in Urban Suriname’, wordt uitgevoerd door Tropenbos Suriname in samenwerking met de Universiteit van Twente.

De data en informatie die burgers maandelijks verzamelen, zoals de temperatuur, hoe groene locaties veranderen, worden gebruikt en onderhouden, zijn onlangs door gepresenteerd aan het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost. Dit vanwege het belang van verzamelde data in het project voor de dagelijkse werkzaamheden van het commissariaat. De presentatie werd gehouden door Lisa Best en Davita Obergh van Tropenbos Suriname.

Kennis over stedelijk groen in ons land en in de regio is  nogal beperkt. Het onderzoek van Tropenbos Suriname komt daarom als geroepen. Sinds mei 2021 verzamelen ruim 30 burgers informatie via mobiele applicaties op 39 locaties. De gegevens, die nog steeds worden verzameld, zijn handig om trends over langere tijd en onregelmatigheden te zien. Verder kan de informatie inzichten verschaffen over het gebruik van openbare locaties. Het is ook ondersteunend bij het opstellen van plannen of rapportages. Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost is meer dan tevreden over dit werk van ‘Tropenbos’.

Aan de hand van de resultaten blijkt dat er relatief weinig bomen en parken zijn in Groot-Paramaribo. Het meeste groen is gewoon gras. Stedelijk groen is zeer belangrijk voor Suriname, omdat veel bomen bij elkaar zorgen voor een laag koolstofdioxide (CO2) gehalte. Bomen zorgen ook voor koelere omgevingen. Burgervader Bhola wil zich daarom  samen met andere belanghebbenden inzetten voor het planten van meer bomen in en rondom Groot-Paramaribo.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTropenbos Suriname brengt beplanting Paramaribo in kaart