donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Regering en vakbeweging beleven historisch moment

lees ook ...

Binnenland vreest voedseltekort

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Z...

Tijdens een nieuwjaarsreceptie in restaurant Lucky Twins spraken de regering en de vakbeweging van een historisch moment doelend op de sociale relatie tussen beide organen die met het tripartiet akkoord op 24 november 2021 is binnengehaald. Beide partners kijken uit naar voortzetting van de goede relatie op basis van dialoog en communicatie. 

Het staatshoofd gaf aan dat de vakbeweging de regering in de gelegenheid heeft gesteld om de zware maatregelen ter herstel van de financieel-economische situatie uit te voeren. Er zijn offers gebracht zodat er zonder monetaire financiering onder meer salarissen betaald kunnen worden. Daarvoor sprak de president zijn dank uit aan de vertegenwoordigers van de werkende klasse. “Ik zal constant beschikbaar zijn als er issues zijn die met mij besproken moeten worden en het ministersteam is 24 uur ter beschikking.”

President Santokhi gaf aan dat hij graag ziet dat er samen een beleid wordt uitgevoerd om verbetering te brengen bij de werkende klasse. “Komen jullie zo snel mogelijk met een pakket van koopkrachtversterkende maatregelen. De eerste hebben we al gedaan”, luidde de oproep van het staatshoofd. Hij vroeg de gesprekspartner om ertoe bij te dragen dat er snel overeenstemming verkregen wordt over wat er nog meer samen met het bedrijfsleven gedaan moet worden.

Minister Albert Ramdin is voorzitter van het clusterteam van ministers dat namens de regering overleg voert met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Hij zei dat er overlegmomenten zijn geweest, die hebben uitgemond in een nog niet helemaal afgeronde agenda. Voor de uitstaande zaken is er een traject uitgezet. Daarnaast hebben de partners een groot deel van die agenda via het Tripartiet Overleg kunnen beoordelen, bespreken en analyseren. Met de bijdrage van alle drie partners is hieruit een Tripartiet Akkoord als sociaal akkoord voortgevloeid dat de minister een historisch moment noemde.

Als woordvoerder van de gezamenlijke vakbeweging sprak ook Armand Zunder van een historisch akkoord. Hij legde vooral de nadruk op het vertrouwen en de integriteit die nodig zijn om het consumentenvertrouwen in 2022 terug te brengen en de koopkracht te versterken. Daarvoor is het nodig dat de inflatie wordt teruggedrongen en de waarde van de SRD ten opzichte van de valuta wordt gestabiliseerd.

Zunder wees ook op het stimuleren van het bedrijfsleven tot investeringen, productie en creëren van duurzame werkgelegenheid door zowel regering als bedrijfsleven. Hij merkte op dat de public sector reform pas succesvol kan zijn wanneer de particuliere sector gaat groeien. Verder gaf de vakbondsman mee dat vertrouwen zal maken dat de vakbeweging intensiever gaat deelnemen aan de processen van economische vooruitgang.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering en vakbeweging beleven historisch moment