maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Trio-granman en minister Levens bespreken pijnpunten

lees ook ...

Latourweg afgesloten voor derde autoloze dag: Fietspromotie ...

Voor de derde keer wordt zondag een autoloze dag gehouden in Latour, waar spelen, gymen en workshops voor enkele uren mogelijk zullen zijn op een deel van de Latourweg. Tussen 9 uur 's morgens en 17 u...

Trio-granman Jimmy Toeroemang heeft knelpunten op onderwijsgebied, waarmee de gemeenschap in het zuiden van Suriname kampt besproken met minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Ook de positieve zaken zijn aan de orden gekomen. Zo wordt er momenteel te Amotopo een school gebouwd. Dit is een samenwerking tussen het MinOWC, Stichting Groene Groei Suriname (GGS) en de plaatselijke gemeenschap. Granman Toeroemang is tevreden over de samenwerking met de stichting.

Verder heeft het grootopperhoofd aangekaart, dat zij willen samenwerken voor verbetering van het onderwijs in hun gebied. Net als de kinderen in Paramaribo hebben ook die in het zuiden van Suriname recht op goed onderwijs. De granman heeft verder gevraagd dat er ook leerkrachten uit de stad in het gebied worden gestationeerd, zodat de kwaliteit van het onderwijs omhooggaat.

Minister Levens is het eens met het grootopperhoofd en heeft aangegeven, dat er sowieso meer leerkrachten naar het gebied zullen afreizen. Echter zegt de minister dat de lokale krachten behouden moeten worden, omdat die de leerlingen op hun gemak stellen. De leerlingen zijn vertrouwd met die leerkrachten, gaf de minister verder aan.

Tijdens de bespreking heeft de granman verder aan de bewindsvrouw gevraagd naar vervolgonderwijs. Als er bijvoorbeeld een middelbare school in het gebied wordt neergezet, kunnen leerlingen van omliggende dorpen ook van de faciliteiten gebruikmaken, zei de granman. Het onderwijs moet naar een hoger niveau worden gebracht vindt het grootopperhoofd, omdat de leerlingen moeten werken aan de ontwikkeling van het gebied.

Granman Toeroemang merkte verder op blij te zijn met de bouw van de school te Amotopo, maar ziet graag dat de leerkrachtenwoningen ook worden gebouwd. Verder pleit hij voor een school in Coeroeni, omdat dat het enige dorp is waar er geen schoolgebouw is. Hij vroeg ook aandacht voor het bouwen van toiletten en de waterproblematiek.

Minister Levens heeft toegezegd aan de problemen van het gebied te zullen werken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTrio-granman en minister Levens bespreken pijnpunten