zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
0
(0)

Transseksuele in Suriname mag geslachtsnaam veranderen

lees ook ...

Opening International Mall of Suriname groot succes met drie...

De International Mall of Suriname (IMS) is officieel geopend met een driedaags festival van 5 tot 7 juli, gevierd met muziek, eten, cultuur en entertainment aan de Ringweg Zuid. President Chandrikaper...

Yvanna Paris Simson, die als man werd geboren, mag nu de geslachtsverandering doorgeven aan het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Dit betekent dat Simson in de registers van geboorte, melding mag maken van haar geslachtsverandering van man naar vrouw. Om deze zaak aan te vechten was advocaat Audrey Tjong A Sie aangetrokken door Simson. Ze was in 2017 in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

De kantonrechter heeft de vordering van Yvanna toegewezen. Er zijn daarbij enkele overwegingen geweest staat in het vonnis, dat intussen is gepubliceerd op de uitsprakendatabank op de website van het Hof van Justitie.  De kantonrechter heeft daarbij overwogen dat noch het huidige Burgerlijk Wetboek (BW) noch het toekomstige BW een oplossing biedt en dat een oplossing daarom moet worden gezocht in de mensenrechtenverdragen waar Suriname partij bij is. Het kunnen aanpassen van de voornaam en het geslacht op de geboorteakte zijn volgens de kantonrechter een van de fundamentele rechten van transseksuele personen.

Vaststaat dat Yvanna met een identiteitsprobleem kampt. Zij ondervindt dagelijks problemen omdat in haar ID-kaart, paspoort en andere relevante documenten vermeld staat dat zij van het mannelijke geslacht is, terwijl zij naar uiterlijke verschijningsvorm vrouwelijk is. Ook heeft zij verklaard dat zij gediscrimineerd wordt en geen werk kan vinden.

De kantonrechter is van oordeel dat Yvanna zich dagelijks in een situatie bevindt die niet verenigbaar is met het recht op respect voor privéleven als bedoeld in de artikelen 17 van de Grondwet (GW), 17 Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR) en 11 Amerikaans Verdrag voor de rechten van de mens (AVRM), en er derhalve sprake is van een schending van deze artikelen. Gelet op het bepaalde in de artikelen 106 en 137 GW geeft de kantonrechter in casu een zodanige ruimere interpretatie aan de bepalingen van de artikelen 17 Burgerlijk Wetboek (BW) en 64 -67a BW dat deze aansluit bij hetgeen door Yvanna wordt gevorderd.

Op 22 april 2009 heeft Simson een geslachtsveranderingsoperatie uitgevoerd (mannelijk naar vrouwelijk) in het Piyavate Ziekenhuis, in Bangkok, Thailand. De ingreep bestond uit orchidectomie (verwijdering van de testikels), penectomie (verwijdering van de penisschacht), reconstructie van de urinekanaalopening, enkele-fase plastische chirurgie van schaamlippen (kleine en grote schaamlippen), plastische chirurgie van de clitoris, constructie van een vaginale opening met huid van de penis en constructie van een neo-vaginaal kanaal met huidtransplantatie.

Op medische en wettelijke gronden is zij nu een onvruchtbare persoon van het vrouwelijk geslacht, daar haar geslacht blijvend is veranderd naar dat van een vrouw door middel van geslachtsveranderingschirurgie, staat verder in het vonnis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTransseksuele in Suriname mag geslachtsnaam veranderen