dinsdag 21 maart 2023
22.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Training ‘Signaleren Kindermishandeling’

lees ook ...

NPS: Opinions have been shared on a number of forums

The invitation to the preliminary discussions to establish a national discourse has also been thanked by the National Party of Suriname (NPS). Up until February 15th, the party was a member of the coa...

Het signaleren en stoppen van kindermishandeling wordt geïncorporeerd binnen het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Hiervoor is een kleine groep trainers, die al werkzaam zijn op het ministerie, getraind. Het Vanguard Community College (VCC) maakte deze training mede mogelijk.Trainers van het Centrum voor Nascholing Suriname (CENASU), van de Begeleidingsdienst en de Onderwijsinspectie namen deel aan de module, die van 15-22 februari 2021 door VCC werd verzorgd. De bedoeling is om de opgedane kennis verder te delen binnen het onderwijsveld.  

Eind 2020 is er door het MinOWC een trainingstraject ‘Gendergerelateerde preventie en aanpak van gedragsproblemen’ afgerond, waarbij de schoolteams van alle lbo-scholen zijn getraind. Nu wordt de training ‘Signaleren en stoppen van kindermishandeling opgezet. Het MinOWC heeft opgeleide zorgcoördinatoren actief binnen een aantal scholen in het basisonderwijs. Deze zorgcoördinatoren nemen tezamen met leerlingbegeleiders van het lager beroepsonderwijs (lbo), schoolbegeleiders van de muloscholen en de zorgleerkrachten van het speciaal onderwijs, deel aan de training ‘Signaleren en stoppen van kindermishandeling. Deze online module is op 3 mei gestart en duurt 10 weken.

In Suriname maakt 81 procent van de kinderen in de leeftijd van 11 tot 18 jaar in de thuissituatie minimaal een vorm van kindermishandeling mee (Terborg, J. et al., 2017).  De pandemie, die maakt dat mensen meer thuis zijn, heeft wereldwijd geleid tot waarschuwingen van stichtingen en belangenorganisaties die er op wijzen dat daders, nu meer dan voorheen, de gelegenheid krijgen tot kindermishandeling en dat kinderen, als gevolg van de aangepaste regels en de lockdowns, meer gevaar lopen om slachtoffer te worden.

Het is belangrijk kindermishandeling tijdig te signaleren en om adequaat te reageren wanneer de eerste signalen worden opvangen. Daarom komt er een  protocol voor het ‘stoppen van kindermishandeling’. In dit protocol wordt een case door verschillende professionals beoordeeld en staat er duidelijk omschreven wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de betrokken personen of instellingen waarnaar er verwezen wordt. In samenspraak met CENASU en de leiding van het MinOWC wordt dit protocol goedgekeurd, voordat het in gebruik wordt genomen.

Suriname heeft de plicht om kinderen te beschermen tegen kindermishandeling en hun gezondheid  actief te bewaken. Dit doel kan volgens VCC beter en sneller worden bereikt wanneer kennis en krachten worden gebundeld. Uit de circa 250 vooraanmeldingen blijkt dat er een grote behoefte is aan bijscholing over dit onderwerp.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraining 'Signaleren Kindermishandeling'