donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
0
(0)

Training in kleding maken voor vrouwen met gehoorbeperking van start

lees ook ...

VIDS benadrukt belang van zelfbeschikking voor inheemse volk...

De eerste online sessie over zelfbeschikkingsrecht vindt vanmiddag om 17:00 uur plaats ter voorbereiding op het Nationaal Inheems Congres, dat op 7 augustus in het Lallarookh gebouw zal plaatsvinden. ...

Afgelopen zaterdag is een speciale training van start gegaan waarin 15 vrouwen met een gehoorbeperking leren om kleding te maken. Het project, dat ongeveer drie maanden zal duren, is geïnitieerd door de stichting Women United Suriname (WUS) en gefinancierd door de Rotary Club of Paramaribo Quota.

Roseline Daan, voorzitter van de stichting WUS, benadrukt dat mensen met een beperking vaak in een achterstandspositie verkeren, ook op het gebied van werkparticipatie en ondernemerschap. “Het project wordt uitgevoerd door de stichting Wan Brinki Tamara, die in deze fase begint met het vervaardigen van verschillende rokmodellen en bloezen,” legt Daan uit.

Naast de technische vaardigheden in kledingmaken, krijgen de cursisten ook presentatietechnieken aangeboden die bedoeld zijn voor de verkoop van hun artikelen. Daan benadrukt dat het project dient als een springplank voor de sociale inclusie van volwassenen met een beperking binnen een context van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. “Om dit te realiseren, hebben we Llenz Advisory aangetrokken om enkele sessies over ondernemerschap te verzorgen,” voegt ze toe.

Het grotere doel van dit project is participatie, een belangrijk onderwerp dat ook internationaal aandacht krijgt. Daan verwijst naar artikel drie van het VN-Verdrag over de rechten van personen met een beperking, waarin het recht op “volledige en daadwerkelijke participatie in, en opname in de samenleving”, “respect voor verschillen en aanvaarding dat personen met een beperking deel uitmaken van de mensheid en menselijke diversiteit”, “gelijke kansen”, en “toegankelijkheid” wordt vastgelegd.

De financiële middelen voor dit project zijn beschikbaar gesteld door de opbrengsten van de jaarlijkse Quota Men Cook Out, een evenement gericht op het ondersteunen van sociaal zwakke groepen, waaronder kinderen en volwassenen met een beperking, senioren en verwaarloosde en ondervoede kinderen.

Rosita Sewcharan, woordvoerder van de doelgroep, uitte haar enthousiasme over de trainingen. De cursisten zullen hun producten op 3 december, de Internationale Dag voor de mens met een beperking, tentoonstellen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraining in kleding maken voor vrouwen met gehoorbeperking van start