maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Training bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlechtwerk

lees ook ...

Suriname krijgt recognition Award voor aanpak Malaria

Het ministerie van Volksgezondheid vertoeft momenteel op uitnodiging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het 4de Global Forum voor Malaria Eliminerende landen in Kaapstad, Zuid-Afrika. De WHO...

Eerder dit jaar heeft Pëlëlë Itëpu (Tepu) via VIDS een projectvoorstel ingediend voor financiering bij het GEF Small Grants Programme (SGP) met de titel: “Duurzaam gebruik van- en waardetoevoeging aan bos bijproducten (NTFP) voor economische versterking Inheemse gezinnen en behoudt/overdracht van traditionele kennis”.

Het project idee komt voort uit de gemeenschap van Tepu die zich geplaatst ziet voor twee grote uitdagingen, namelijk: het creëren van duurzame lokale werkgelegenheid zonder degradatie van het bos te veroorzaken en verlies van traditionele kennis.

Om deze uitdagingen gelijktijdig aan te pakken, is het initiatief genomen een project te ontwikkelen met als voornaamste doel: Versterken van de capaciteit van Inheemsen om via duurzaam oogsten van- en waarde toevoegen aan bos bijproducten (NTFP) 20 gezinnen economisch te versterken, gepaard gaand met overdracht van kennis over- en daarmee behoudt van – traditioneel vlechtwerk.

In oktober werd bekendgemaakt dat dit project is goedgekeurd voor financiering en vond de overhandiging van de Memorandum of Agreement (MOA) op donderdag 30 november 2022 plaats in de conferentiezaal van de UN House. De MOA werd in ontvangst genomen door Cylene France, directeur van Bureau VIDS.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft stamhoofd Moshesi Shanaupe, van Tepu, een boodschap via WhatsApp ingesproken:
“Mijn vrienden, ik bedank jullie voor de medewerking. Jullie helpen zijn dorp met ons vlechtwerk. We hebben veel hier, dat we zelf hebben gevlochten. Wat we nodig hebben is toegang tot markten. Het huidig project betekent heel veel voor ons. We hebben meer ideeën en wij hopen dat er nog meerdere projecten zullen volgen.”

Dit project zal in Tepu uitgevoerd worden onder leiding van een basja met ondersteuning van Bureau VIDS. Naast Tepu zijn in deze ronde nog 2 andere organisaties in aanmerking gekomen voor financiering door SGP, namelijk Tropenbos Suriname en een coöperatie van Korhopa (Matta).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraining bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlechtwerk