zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Training bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlechtwerk

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

Eerder dit jaar heeft Pëlëlë Itëpu (Tepu) via VIDS een projectvoorstel ingediend voor financiering bij het GEF Small Grants Programme (SGP) met de titel: “Duurzaam gebruik van- en waardetoevoeging aan bos bijproducten (NTFP) voor economische versterking Inheemse gezinnen en behoudt/overdracht van traditionele kennis”.

Het project idee komt voort uit de gemeenschap van Tepu die zich geplaatst ziet voor twee grote uitdagingen, namelijk: het creëren van duurzame lokale werkgelegenheid zonder degradatie van het bos te veroorzaken en verlies van traditionele kennis.

Om deze uitdagingen gelijktijdig aan te pakken, is het initiatief genomen een project te ontwikkelen met als voornaamste doel: Versterken van de capaciteit van Inheemsen om via duurzaam oogsten van- en waarde toevoegen aan bos bijproducten (NTFP) 20 gezinnen economisch te versterken, gepaard gaand met overdracht van kennis over- en daarmee behoudt van – traditioneel vlechtwerk.

In oktober werd bekendgemaakt dat dit project is goedgekeurd voor financiering en vond de overhandiging van de Memorandum of Agreement (MOA) op donderdag 30 november 2022 plaats in de conferentiezaal van de UN House. De MOA werd in ontvangst genomen door Cylene France, directeur van Bureau VIDS.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft stamhoofd Moshesi Shanaupe, van Tepu, een boodschap via WhatsApp ingesproken:
“Mijn vrienden, ik bedank jullie voor de medewerking. Jullie helpen zijn dorp met ons vlechtwerk. We hebben veel hier, dat we zelf hebben gevlochten. Wat we nodig hebben is toegang tot markten. Het huidig project betekent heel veel voor ons. We hebben meer ideeën en wij hopen dat er nog meerdere projecten zullen volgen.”

Dit project zal in Tepu uitgevoerd worden onder leiding van een basja met ondersteuning van Bureau VIDS. Naast Tepu zijn in deze ronde nog 2 andere organisaties in aanmerking gekomen voor financiering door SGP, namelijk Tropenbos Suriname en een coöperatie van Korhopa (Matta).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraining bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlechtwerk