vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
3.3
(3)

Tragiek Binnenlandse oorlog 1986 – 1992

lees ook ...

Surinaamse cabaretier Luciën Vriese overleden op 68-jarige l...

Luciën Vriese, een geliefde figuur in de Surinaamse cabaretwereld en bekend van de populaire cabaretgroep ‘1 en 1 is 3’, is op donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. Het verdrietige nieu...

De tragiek van de Binnenlandse oorlog is het tweede boek van Pater Toon. Pater Antonius te Dorsthorst, zoals deze boslandpater voluit heet, heeft door zijn grote werkveld en zijn 50 jarige loopbaan als eerste een belangwekkende memoir geschreven, onder de titel: Pater Toon, boslandpater geroepen tot pastor en profeet voor Suriname. Bij het woord profeet moet u niet denken aan voorspellingen, maar aan de functie van waarschuwer. Ook degene die onbevreesd onthullingen doet en wijst op grote fouten van de machthebbers tegenover God en de mensen, zoals dat ook in het Oude Testament voorkomt. In zijn nieuwe boek komt hij met een aantal onthullingen over Ronnie Brunswijk en het Jungle Commando.

Pastorale medewerkers
Pater Toon heeft als Rooms Katholieke geestelijke en leraar de hele Surinaamse burgeroorlog door pastors werk gedaan samen met de Surinaamse RK zuster Egno Monk. Voor elk dorp met een kerk hebben zij pastorale medewerkers opgeleid en begeleid, werk dat zij begonnen in het jaar 1982 (toen beiden 37 jaar waren) en afrondden in 2017, toen ze al 70+ waren. Zuster Egno overleed twee jaar daarna.

Schokkende oorlogsmisdaden
Van de gehele burger oorlog heeft Pater Toon van zichzelf en zijn parochianen veel schokkende ooggetuigen verslagen. In zijn eerste boek (2019) heeft hij met name de oorlogsmisdaden van de Tucayana Amazones beschreven en het Nationaal Leger. Omdat deze oorlog zoveel onschuldige mensen het leven gekost heeft en een enorme materieele schade, aan gemeenschapsvoorzieningen als scholen, internaten, klinieken heeft berokkend, is Pater Toon ook nauw bij de wederopbouw betrokken geweest.

Vredesproces
Pater Toon heeft ook het eerste initiatief in het vredesproces genomen door te gaan praten met Ronny Brunswijk in 1989. In de serie vredesgeprekken die de jaren daarop volgden, met het comite Christelijke Kerken en later ook met politici als Arron, Lachmon en Soemita erbij, werd de vrede pas in 1992 een feit. Nog een decennia later werd een herdenkingsmonument gemaakt voor Moi Wanna door kunstenaar Marcel Pinas, die alle doden heeft geeerd met een soort kleine grafstenen met elk hun naam erop, de korte voor de kinderen en de langere voor de volwassenen die daar werden gedood. Dit monument siert de omslag van het boek.

Evacuees/ vluchtelingen

Toen Albina maar ook tientallen dorpen gebombardeerd werden in Marowijne tijdens de binnenlandse oorlog, uitgemoord (Moi Wana) en plat gebrand, vluchtten de dorpelingen naar Paramaribo, waar zo goed als niets gedaan werd voor de evacuees. Pater Toon heeft alle namen van de overledenen, meest vrouwen en kinderen in het boek opgesomd. Boslandbewoners uit het Oost Suriname vluchtten veelal naar Frans Guyana, waar zij opgevangen werden in vier kampen waar zij tijdelijk onderdak en voedsel kregen van de Franse autoriteiten. In het boek De tragiek van de binnenlandse oorlog, wordt dit uitgebreid beschreven.

Dagboek zr Gerda
Hier komt de RK zuster Gerda in beeld; een Belgische, die ook vloeiend Frans en Aucaans sprak omdat zij reeds jaren het RK internaat in Albina draaide. Zuster Gerda heeft vanaf de eerste dag van de binnenlandse oorlog een dagboek bijgehouden. Zij heeft de kamptijd in Frans Guyana wat dragelijker gemaakt door schooltjes op te richten, muziekgroepen en voetbalploegen en zondag kerkdiensten te laten houden door de pastorale medewerkers. Bij haar overlijden is dit dagboek in het archief van de RK bewaard. Het is ter beschikking gesteld van Pater Toon die hierdoor een vollediger beeld kon schetsen. De lezer is gewaarschuwd dat Brunswijk, nu vice president, niet zo positief naar voren komt in het boek. Maar, zegt Pater Toon, de gemeenschap heeft recht op de waarheid en daarom heeft hij dit tweede boek geschreven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTragiek Binnenlandse oorlog 1986 - 1992