donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
0
(0)

Traditionele gezagsdragers geven ontwikkeling Brokopondo prioriteit

lees ook ...

Binnenland vreest voedseltekort

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Z...

President Santokhi heeft hoofdkapitein Henry Kaffe, voorzitter van het Platform Taditionele Gezagsdragers van Brokopondo, Wilco Finisi, Linus Diko, en Soulamy Laurens op 10 mei jongstleden ontvangen op het Kabinet van de President. Het overleg was in het kader van de samenwerking tussen de overheid, het traditioneel gezag en de particuliere sector om het district duurzaam te ontwikkelen.

Het platform komt tot de conclusie dat er een samenwerking moet komen met de plaatselijke ondernemers voor duurzame ontwikkeling van het district. De reden voor het bezoek is het besef dat de natuurlijke hulpbronnen eens op zullen raken. De bewustwording moet opgevoerd worden zodat in plaats van roofbouw, duurzame landbouwproductie geschiedt. Geconstateerd wordt dat een groot deel van Brokopondo in concessie is uitgegeven en er haast geen vrij domeingrond meer is wat stagnerend werkt voor de ontwikkeling.

De waterstand in het stuwmeer is ook een punt van zorg. De organisatie heeft hierover een gesprek gehad met directeur Eddy Frankel van de Staatsolie Power Company. De schade vanwege de wateroverlast is enorm. Opgemerkt wordt dat er ook niets van de inkomsten terugvloeit naar Brokopondo. Er is ook geen sprake van een districtsfonds. Het platform ziet graag een herstructurering van de overeenkomsten met multinationals waardoor het district meer kan halen uit de aanwezigheid van deze bedrijven.

De organisatie en het platform ondernemers van Brokopondo hebben wel structureel overleg met onder andere IAmGold Rosebel Goldmines met positieve resultaten. Er worden stappen gezet om eenzelfde samenwerking te hebben met Staatsolie. De ondersteuning van deze bedrijven zou doorslaggevend kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van Brokopondo. Het platform wil dat op basis van public private partnership lokale ondernemers in de gelegenheid worden gesteld een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land, in het bijzonder Brokopondo.

Er zijn ook verbeterpunten aangedragen voor wat betreft de hulp die door het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) wordt geboden. Intussen heeft de regering haar eerste plannen voor het district reeds uitgezet. President Santokhi ondersteunt het idee voor landbouw in Brokopondo en is voorstander van zelfontwikkeling. Tijdens het onderhoud is ook een verzoek gedaan dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Brokopondo bezoekt.

De regering stelde het Platform Traditionele Gezagdragers van Brokopondo voor om binnen twee weken een krutu te houden over bovengenoemde pijnpunten met de ministeries van LVV, ROS, het NCCR, Staatsolie,  IAmGold en andere stakeholders.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraditionele gezagsdragers geven ontwikkeling Brokopondo prioriteit