zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

traditioneel gezag Brownsweg krijgt bezoek ROS

lees ook ...

Dengue bespuiting uitgesteld

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG)heeft vandaag bekend gemaakt dat de geplande bespuitingswerkzaamheden in het kader van de intensivering van de Dengue bestrijding vandaag 21 september 202...

Het traditioneel gezag in Brownsweg kreeg op woensdag 9 maart 2022 bezoek van een afvaardiging van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) ter kennismaking.  Directeur Joraisa Pokie van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DDOASB) en de directeur van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB), Hermien Pavion gaven de bewoners door wat de beleidsgebieden van de directoraten inhouden.

De afvaardiging bestond verder uit stafleden van DDOASB, stafleden van DAOB en Bestuur opzichters. Het traditioneel gezag bestond uit kapiteins, basja’s en enkele vertegenwoordigers van het dorp en districtscommissaris Ludwig Mendelzoon.

Er worden projecten uitgevoerd in de landbouw van Marowijne en Matta. Deze projecten willen zij verder uitbreiden naar Brownsweg. Bewoners die aan landbouw doen worden gestimuleerd en begeleid om op grote schaal te produceren, zodat zij het dorp kunnen voorzien alsook exporteren naar andere landen. De stimulans is in de vorm van het verstrekken van materialen, begeleiding, trainingen en het creëren van netwerken voor de bewoners, zodat zij hun producten kunnen afzetten. “Als bewoners van Brownsweg hooglandrijst op grote schaal produceren, hoeven lokale bewoners niet meer naar Atjoni om een zak rijst te kopen”, haalde Pavion aan.

Een ander punt die tijdens dit bezoek verder naar voren kwam, was de procedure voor de aanvraag van een stuk grond van het gemeenschapsbos voor het ontplooien van activiteiten zoals houtkap en landbouw. Pokie maakte de aanwezigen bewust van dit proces. Zij gaf aan dat wanneer de aanvraag al is gedaan, eerst onderzoekingen worden gepleegd door verschillende instanties.  “Het is een procedure die veel tijd in beslag kan nemen”, omdat alles eerst goed gecontroleerd moet worden, aldus Pokie.

Pavion drukte de bewoners op het hart om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de diensten die DAOB aanbiedt. DAOB richt zich meer op het bevorderen van productie in het binnenland. Het gaat om productie van grondgewassen, groenten, hoogland rijst, podosiri, alsook in veeteelt en visserij.

De beleidsgebieden van DDOASB bevatten het bevorderen van samenwerking tussen kapiteins en basja’s. Hierbij hoort ook het bevorderen van gemeenschapsontwikkeling in verschillende dorpen van het binnenland, en het stimuleren van ondernemerschap in het binnenland. Dit geschied door trainingen en begeleiding aan lokale bewoners indien zij daaraan behoefte hebben.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinametraditioneel gezag Brownsweg krijgt bezoek ROS