dinsdag 27 februari 2024
25 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
3
(3)

Top 10 salarissen van Caraïbische leiders. Waar staat Suriname?

lees ook ...

PTC-delegatie bespreekt samenwerking met Santokhi voor ontwi...

Een delegatie van het Polytechnic College Suriname (PTC) heeft een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi om te praten over de rol van de onderwijsinstelling bij de ontwikkeling van h...

Deel 2: Is Santokhi een nul met veel nullen? Vergelijk zelf. Met deze woorden kreeg een Sranan Peyri-lid een YouTube video toegestuurd. Deze week deel 2 van de vertaling van die video gemaakt door Jirie Caribbean, een digitaal medium met mooie, professionele korte video’s over het Caraïbisch gebied. Naast advertorials, in feite reclames voor de toeristen van de eilanden zijn er ook lijsten met de top tien (ei)landen met de snelst groeiende economieën, de beste scholen en de veiligste  vakantie plaatsen te vinden.

Suriname wordt in al deze positieve lijsten niet genoemd, want in Suriname faalt het schoolsysteem evenals  de economie. De toerist vriendelijkheid ontbreekt en de veiligheid laat zeer te wensen over. Op deze gebieden stelt Suriname weinig tot nul voor. Op welk gebied komen we dan aan de meeste nullen? As u de video hierover nog niet gezien hebt, kan het antwoord, hier vertaald, u verassen.

Presidentiële salarissen

De president van de vrij welvarende Bahama’s eilanden, Philip Harris staat aan het hoofd van de regering daar sinds 2021.  Hij ontvangt 86000 U$ per jaar en dat is iets minder dan 2X het gemiddelde inkomen in  de Bahama’s.

De president van Guyana is Irfan Ali, gekozen in 2020. Nadat Guyana vele jaren van armoede meemaakte is er dankzij olie & gaswinning een economische groeispurt. Irfan Ali heeft daar grif gebruik van gemaakt, hij verhoogde zijn salaris in 2001 van 150.000 Guyanese $ naar 20.000.000 Guyanese $.President Ali heeft omgerekend een jaar salaris van 98.300 U$ , wat 5X het gemiddelde jaarsalaris in Guyana is.

Top 3 lonen

Nummer 3 op de lijst is de president van Barbados Mia Amor Mottley, jurist van huis uit. Zij heeft bij haar aantreden in 2018  haar salaris en dat van haar ministers ingekort met 10% om de relatief reeds geringe armoede op het eiland te helpen uitbannen.  Zij verdient jaarlijks 105.950 U$, 3X het gemiddeld inkomen van Barbados.

Mia Mottley is wereld beroemd geworden door haar intelligente strijd tegen klimaat verandering, waardoor de zeespiegel stijgt en de Caribische (ei)landen alsook eilanden in de Stille Zuidzee overspoeld dreigen te raken. Ze is op de cover van werelds grootste weekblad Times verschenen en door Times uitverkoren in 2022 tot een van de 100 invloedrijkste mensen op deze aarde.

Op 2 staat de president van de -arme- Dominicaanse Republiek, Louis Abinador met een jaarsalaris van 120.000 U$ wat 26X het jaarloon is van de gemiddeld Dominicaan. Abinador is van huis uit een rijke industrieel die zijn vader opvolgde als hoofd van een succesvolle bedrijvengroep die ondermeer een cementfabriek en veel onroerend goed omvat. Abinador is de rijkste Caribische president, want zijn vermogen is 76 miljoen U$. Hij ontvangt als president een veel lager loon dan wat hij als industrieel had.

Suriname

Suriname heeft sinds 2020 de president met het hoogste jaarsalaris in het Caribisch gebied. President Chan Santokhi, gewezen politiecommissaris, kost Suriname alleen al aan loon 135.560 U$ per jaar . Het gemiddelde jaarloon in Suriname : [=ongeveer hetzelfde in Euro’s] U$ 750. Daaruit volgt dat President Santokhi 80 X het gemiddelde Surinaamse jaarloon ontvangt! Volgens Jirie Carribbean is Santokhies jaarloon: staggering hetgeen hier betekent: duizelingwekkend, enorm en verbazingwekkend hoog.

Foto: van links naar rechts Caribbean presidents: Gaston Browne ( Antigua) Philip Davis (Bahamas) Mia Mottlye (Barbados) Louis Abinador (Dominicaanse Republiek) Chan Santokhi (Suriname) Andrew Holness (Jamaica) Irfan Ali (Guyana) Keith Rowly (Trinidad) Ralph Gonzales (Sint Vincent).

Foto en video: Youtube: Jirie Caribbean: top 10 salaries of Caribbean leaders. Voor de video klik hierop

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnTop 10 salarissen van Caraïbische leiders. Waar staat Suriname?