donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
2
(1)

Tonijn verwerkingsfabriek in Suriname, ondanks uitdagingen

lees ook ...

Presidentiële werkgroep start huis-aan-huis onderzoek in Flo...

De presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling (WIO) is van plan binnenkort te beginnen met een wetenschappelijk buurtonderzoek in Flora B en de omliggende gebieden. Het hoofddoel is het verzamelen...

Udo Karg heeft meegedeeld,  dat het visverwerkingsbedrijf Suvveb samenwerkt met buitenlandse partners om een Tonijnverwerkingsfabriek op te zetten  in Suriname.  Grondstof hiervoor komt al uit onze wateren, al is de vangst nu veel minder, omdat de oorlog tussen Rusland en Ukraïne een negatieve  invloed heeft op de olieprijzen. De kosten bedragen 10 miljoen US dollar. Eerder is de pandemie spelbreker geweest  van dit plan volgens hem.

Drie bedrijven in Suriname houden zich al bezig met de vangst van deze vis. “Elke investering in de vissector is primair gericht op export. De lokale markt is te klein om met meer dan één of twee serieuze spelers bezig te zijn. De investering wordt nooit terugverdiend,” zegt Karg. Aleen de horecasector biedt het aan in ons land. Suriname exporteert al naar haast alle continenten. Alleen naar Australie gebeurt dit niet. Toch zijn er naast dit voordeel ook bedreigingen.

Illegale praktijken in de Surinaamse wateren breiden zich uit naar het gebied van de Franse buren. Dit kan ons plaatsen op de zwarte lijst van de Europese Unie. Het gevolg kan zijn dat landen de Surinaamse vis niet langer zullen toelaten in hun land. Een bezorgdheid die de bewindsman Sewdien van LVV en Karg hebben geuit in een bekend radioprogramma.

Ook lokaal is dit gedrag een probleem. De Franse autoriteiten hebben toestemming van het ministerie om overtreders hard aan te pakken. Verder worden er handelingen gepleegd met  vergunningen in de praktijk, waardoor de vangst niet in Suriname, maar in Guyana wordt verkocht, omdat Guyana nauwelijks nog vis heeft.

Ondertussen zijn vergunningen,  van houders, die wangedrag hebben vertoond ingetrokken. De visserijdienst van de kustwacht blijkt ook heel zwak te zijn, en is aan upgrading toe.

Toch zijn er goede vooruitzichten. De staat kan met vergunningsrechten 1 miljoen binnenbrengen. Hiermee kan werkgelegenheid worden geschapen, onderzoek aangepakt worden, en de illegaliteit teruggedrongen worden, terwijl er meer vis zal worden aangevoerd. De international basisquota van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas moet ook niet worden onderschat. Andere vissoorten kunnen verder ook worden meegenomen in het geheel.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTonijn verwerkingsfabriek in Suriname, ondanks uitdagingen