Udo Karg heeft meegedeeld, dat het visverwerkingsbedrijf Suvveb samenwerkt met buitenlandse partners om een Tonijnverwerkingsfabriek op te zetten in Suriname. Grondstof hiervoor komt al uit onze wateren, al is de vangst nu veel minder, omdat de oorlog tussen Rusland en Ukraïne een negatieve invloed heeft op de olieprijzen. De kosten bedragen 10 miljoen US dollar. Eerder is de pandemie spelbreker geweest van dit plan volgens hem.
Drie bedrijven in Suriname houden zich al bezig met de vangst van deze vis. “Elke investering in de vissector is primair gericht op export. De lokale markt is te klein om met meer dan één of twee serieuze spelers bezig te zijn. De investering wordt nooit terugverdiend,” zegt Karg. Aleen de horecasector biedt het aan in ons land. Suriname exporteert al naar haast alle continenten. Alleen naar Australie gebeurt dit niet. Toch zijn er naast dit voordeel ook bedreigingen.
Illegale praktijken in de Surinaamse wateren breiden zich uit naar het gebied van de Franse buren. Dit kan ons plaatsen op de zwarte lijst van de Europese Unie. Het gevolg kan zijn dat landen de Surinaamse vis niet langer zullen toelaten in hun land. Een bezorgdheid die de bewindsman Sewdien van LVV en Karg hebben geuit in een bekend radioprogramma.
Ook lokaal is dit gedrag een probleem. De Franse autoriteiten hebben toestemming van het ministerie om overtreders hard aan te pakken. Verder worden er handelingen gepleegd met vergunningen in de praktijk, waardoor de vangst niet in Suriname, maar in Guyana wordt verkocht, omdat Guyana nauwelijks nog vis heeft.
Ondertussen zijn vergunningen, van houders, die wangedrag hebben vertoond ingetrokken. De visserijdienst van de kustwacht blijkt ook heel zwak te zijn, en is aan upgrading toe.
Toch zijn er goede vooruitzichten. De staat kan met vergunningsrechten 1 miljoen binnenbrengen. Hiermee kan werkgelegenheid worden geschapen, onderzoek aangepakt worden, en de illegaliteit teruggedrongen worden, terwijl er meer vis zal worden aangevoerd. De international basisquota van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas moet ook niet worden onderschat. Andere vissoorten kunnen verder ook worden meegenomen in het geheel.