donderdag 8 december 2022
29.2 C
Paramaribo
3.9 C
Amsterdam
5
(1)

Toerisme is de moeite waard

lees ook ...

Financiën maakt SRD 247.000 over voor ZON thuiszorg

Het ministerie van Financiën en Planning heeft SRD 247.000 overgemaakt aan ZON thuiszorg. Het betreft de eerste tranche  en een achterstallige betaling over de maand oktober 2022. Eerder had het thuis...

.

De Wereldnatuurfonds en de Suriname Hospitality and Tourism Association(Shata) hebben woensdag jl. een webinar georganiseerd. Rabin Boeddha, directeur Toerisme van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zei dat wij nog een lange weg moeten gaan. Hij sprak tijdens deze webinar over ‘groene economie’ voor Suriname en Guyana.

Volgens Rabin Boeddha  hebben Suriname en Guyana  genoeg potentie om voordeel te halen uit de toerismesector  binnen de ‘groene economie’. Wel moeten wij nog een lange weg gaan. Hij gaf informatie over de invloed van de covidpandemie op de Wereld Toerisme Organisatie. De totale export is teruggevallen met 70 procent. Het kan vier jaar duren om dit ongedaan te maken. De gevolgen van de pandemie zijn ook in het reisverkeer van Suriname te merken. Ook wij hebben driehonderduizend passagiers geregistreerd in 2020 tegenover vijhonderdduizend in 2019.

Boeddha stimuleert in zijn presentatie samenwerking. Het betrekken en participeren van de private sector moet beter op gang komen. Dit wordt volgens hem gestagneerd door verschillende belangen en agenda’s.

Carla James, directeur van de Guyana Tourism Authority zegt dat haar land 75 procent van de bezoekers heeft moeten missen en dat er daarmee een groot verlies is geleden van 32,8 miljard Guyanese dollars.

Sherida Mormon, directeur van de Mets tevens vertegenwoordiger van Shata, zei in haar presentatie dat er betrouwbare gegevens nodig zijn. “Op verschillende vlakken zien we dat Suriname en Guyana meer prioriteit moeten geven aan de toerismesector om deze duurzaam te maken.” Er zijn volgens haar betrouwbare cijfers nodig om beleid te maken.

Alle drie sprekers vinden dat  er een samenwerking moet komen tussen de Caricom-landen om de Toerismesector te redden. Ze kunnen samen komen uit de covid-crisis als ze  hun beschikbare tijd en middelen samenbrengen. Een samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Guyana moet niet bij woorden blijven. Carla James zegt dat de twee landen samen op de kaart gezet kunnen worden als unieke bestemming van ongerepte natuur. Beide landen hebben genoeg hiervan. Boeddha vindt dat er een mindshift moet komen bij mensen die betrokken zijn bij zowel toerisme, als houtkap en goudwinning.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToerisme is de moeite waard