woensdag 28 september 2022
26.6 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Toename vertrekkend verplegend personeel

lees ook ...

André Misiekaba terug, wordt het ABOP? – VHP herdacht...

- André Misiekaba komt terug, wordt het ABOP - De VHP herdacht gisteren haar grootste roerganger Jagernath Lachmon - De Canawaima Ferry, tussen Suriname en Guyana, uit de vaart  https://youtu.be/...

Er is een zorgelijke situatie ontstaan in Suriname, omdat verplegend personeel het land verlaat. Vooral in het afgelopen jaar is dit opgevallen. Zij vertrekken naar het buitenland voor een beter bestaan. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zegt dat er inderdaad een toename is van mensen die het land verlaten. Volgens de bewindsman is dit al jaren het geval. Het is een wereldwijd probleem, waarmee vooral ontwikkelingslanden te kampen hebben.

Niet alleen binnen de zorgsector verlaat personeel het land, maar dit probleem doet zich ook voor op onderwijsgebied. Onderwijs- en verplegend personeel zijn zeer gevraagd zeker in de Nederlandssprekende landen en het Caribisch gebied, legt de minister uit. Dat personeel vertrekt is geen nieuwigheid, maar diverse overheden hebben geen exercitie gemaakt over de financiële waardering die aan zulke werkers gegeven moet worden om ze te behouden. “Mensen moeten gemotiveerd worden om te blijven werken in Suriname,” zegt de bewindsman.

Verder zegt de minister dat er ook weinig opleidingen zijn geweest om personeel aan te trekken. Ramadhin wil daarom een beleid ontwikkelen, waarbij nieuw personeel wordt getraind dat tegelijkertijd gebonden wordt aan het werken in Suriname. Hierdoor zou het tekort opgevangen moeten worden.

De bewindsman heeft onlangs vertegenwoordigers van COVAB, het instituut dat verpleegkundigen opleidt, ontvangen Zij willen starten met de opleiding Kinderverpleegkunde. In achttien maanden worden dan 30 kinderverpleegkundigen opgeleid. Er is een grote vraag naar deze verpleegkundigen, weet de minister. Ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zal twintig van deze medewerkers opleiden, waardoor binnen achttien maanden het tekort enigszins wordt opgevangen. Het ministerie van Volksgezondheid zal in deze opleiding investeren. De bedoeling is dat afgestudeerden hun krachten geven in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToename vertrekkend verplegend personeel