zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Toename in eigendomspercelen: Conversie Unit ziet stijging van 20% in waarde

lees ook ...

Versterking Surinaams-Chinese relaties: Santokhi in China vo...

President Chandrikapersad Santokhi is dinsdag vertrokken voor zijn allereerste staatsbezoek aan de Volksrepubliek China, geleid door een uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping. Deze historisc...

Tijdens een interview op 19 maart 2024 heeft Ricardo Vreden, de plaatsvervangend voorzitter van de Conversie Unit, nieuwe inzichten gedeeld over de voortgang in de uitgifte van grondbeschikkingen voor grondconversieprojecten. Dit gesprek vond plaats in de Conversie Unit, gelegen aan het Kerkplein.

Vreden onthulde dat er dagelijks een aanzienlijk aantal aanvragen binnenkomt voor de conversie van grondhuur naar eigendomspercelen, met bijna duizend aanvragen van individuen en rond de achthonderd van rechtspersonen zoals stichtingen en NV’s. Van deze aanvragen zijn er tot nu toe ongeveer achthonderd voor individuen en 750 voor rechtspersonen goedgekeurd, betreffende gronden met een geschatte totale waarde van SRD 29 miljoen. Er zijn reeds driehonderd conversieaktes voltooid en geregistreerd bij MI-Glis, wat de afronding van het conversieproces markeert.

Echter, de Conversie Unit kampt met uitdagingen, waaronder de tijd die nodig is om een perceels-ID te verkrijgen, vanwege de grote hoeveelheid uitgegeven grondhuurpercelen – geschat op veertigduizend. Dit zorgt voor drukte bij landmeters, inclusief die van MI-Glis, die als enige bevoegd zijn om kaarten te verifiëren. Met de aanstelling van een nieuwe landmeter, de heer Vola, merkt de unit echter een versnelling in dit proces, gezien een afname in klachten over perceels-ID’s.

De grootste uitdaging blijft de vervallen grondhuurrechten van sommigen voordat hun aanvraag wordt behandeld, door lange wachttijden. De toestroom van aanvragen blijft stijgen, zoals geïllustreerd op 18 maart toen binnen twee uur ongeveer zestig conversieaanvragen werden ontvangen.

Ter voorbereiding op deze toenemende drukte, werkt de unit aan het opzetten van doorgeefluiken in de districten om de indiening van documenten te vergemakkelijken. Vreden benadrukt tenslotte het belang van de conversie naar eigendomspercelen, die een waardestijging van circa 20% zien, en roept op tot het afronden van dit proces om zo de beperkingen van grondhuur en erfpacht te overstijgen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToename in eigendomspercelen: Conversie Unit ziet stijging van 20% in waarde