Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Toename depressie in Suriname

Geplaatst

op

Medisch Directeur Pcs Rudi Dwarkasing. Beeld Stvs

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in Suriname zijn personen binnen de samenleving depressief geraakt. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor. Een van de belangrijke oorzaken is dat een grote groep landgenoten hun baan is kwijtgeraakt. Rudi Dwarkasing, medisch directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), zegt dat dit alarmerend is. Het is belangrijk dat personen praten over hun problemen. Maar soms wordt het praten als een teken van zwakte gezien.

Binnen een gezinssituatie is het ook belangrijk om te observeren, vooral als gemerkt wordt dat een gezinslid anders is dan voorheen. Dit kan mogelijk depressie zijn. In zulke gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts, zegt de medisch directeur. De huisarts is bekend met de personen, waardoor het praten over wat de persoon dwarszit kan helpen. Als de huisarts vindt dat verdere behandeling nodig is, dan staat het team van PCS gereed om te helpen.

Er moet geen grappen worden gemaakt met depressiviteit. Het is daarom belangrijk om beter op elkaar te letten, met ander woorden een stukje sociale controle, merkt de medisch directeur op. Volgens Dwarkasing zijn er een aantal symptomen van stress. Enkele zijn slecht slapen, geen interesse meer hebben en geen plezier meer kunnen beleven. Wat ook vaak voorkomt is dat personen veel afvallen. Ook de zelf verzorging kan achteruitgaan. Hij raadt aan dat er veel meer gelezen wordt over depressie om dit beter te kunnen herkennen om dan hulp te zoeken als die nodig is.

Mensen moeten volgens Dwarkasing weten dat er altijd hulp is. Ook de druk op de samenleving, dat men nergens heen kan, maakt het niet gemakkelijker voor personen die al depressief zijn. Er is veel werk aan de winkel voor bijvoorbeeld gezondheidsinstanties en ook de media kan een bijdrage leveren door meer voorlichting te geven. Het is bovendien belangrijk om een nationaal plan te ontwikkelen, zodat de boodschap op een goede manier bij de gemeenschap aankomt.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rama
zondag 13 september 2020 15:42

Lachen is het beste medicijn tegen depressie. Laat men dus maar flink gaan kijken naar comedy series en shows op bijv youtube.
Voor de rest is het een kwestie van geduld, volharding en discipline opbrengen voor de tijdelijke lockdownmaatregelen die als doel hebben de verspreiding v.h. coronavirus te vertragen d.m.v. het beperken van sociale contacten onder de bevolking zodat de beperkte ziekenhuiscapaciteit het aantal zieke patienten aankan zonder te crashen. Dit totdat er een veilig vaccin is gevonden die massaal uitgedeelt kan worden.
Zeuren en klagen heeft geen zin.

Gods kind
zondag 13 september 2020 18:01

Rama. Eeuwig heb jij wat te zeggen. Het is niet slicht om je meningeschreven en geven, maar doet het van uit een positieve perspectief. Je praat over lachen, positief blijven dus, aan de andere kant zeg jij, door te zeuren en klagen bereik je niets. Maar niet een ieder is also jij. Juist zij die zeuren en klagen moet je helpen met je glimlach en door ze bij te staan. We zijn niet ht zelfde anders bestond deze wereld er niet meer. Gode Bless.

Florence
maandag 14 september 2020 21:56

Dit vind ik heel triest daarom heeft Jezus gezegd in Matteüs wie moe en belast is kom en ik zal je rust geven. Hij is het licht wie Hem zal nimmer in de duisternis wandelen hij of zij zal het licht des levens hebben. Ik weet waarover ik praat. Die mensen hebben Jezus nodig. Onze hulp is in zijn naam. Hij is het die kracht geeft. Ik zal voor de Surinamers blijven bidden.Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen