maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Toename cybercriminaliteit in Suriname

lees ook ...

Docenten van avondopleiding in beraad voor betaling lesurenv...

Een aanzienlijk aantal parttime en enkele voltijdse docenten van de Avondopleiding voor de Akte van Hoofdonderwijzer AOH (Hoofdakte) heeft dinsdag besloten tot actie over te ...

Cybercriminaliteit is de laatste jaren flink toegenomen in Suriname en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar. De vele kansspelscams, internetoplichting, hacking, bank & credit card fraude alsook cyberterrorisme zijn gevallen die het Cyber Security Incident Response Team (CSIRT) van het DNV heeft behandeld. Het directoraat roept de gemeenschap, waaronder ook bedrijven in de verschillende sectoren, op melding te maken indien zij slachtoffer zijn geworden van welke vorm van cybercriminaliteit dan ook.

Er zijn in de afgelopen dagen succesvolle ontmoetingen geweest tussen een delegatie van de Agência Brasileira de Cooperação oftewel de Brazilian Cooperation Agency (ABC) en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De ABC-delegatie heeft daarbij vruchtbare werksessies over capaciteitsversterking, cybersecurity en aanpak digitale veiligheid gehad. Het DNV zegt dat er met deze presidentiële veiligheidsdelegatie van Brazilië met genoegdoening vervolggesprekken zijn gevoerd aangaande cybersecurity.

Tijdens de werksessies is het projectplan in fasen uitgewerkt en gefinaliseerd. Dit plan is op vrijdag 9 december door de delegatie en het DNV gepresenteerd bij het ministerie van BIBIS. Het ligt in de bedoeling de vastgestelde doelstellingen en de daarop aansluitende activiteiten, projectmatig te implementeren. Een van de activiteiten behelst de capaciteitsversterking door middel van trainingen.

De Braziliaanse delegatie heeft onder meer werkbezoeken afgelegd te Datasur, het directoraat e-Gov en het Command Center. Deze bezoeken hebben de delegatie inzicht verschaft in de stand van zaken betreffende Surinames cyberveiligheid en dataopslag.

“Suriname zal een veel actievere rol moeten vervullen om cyberveiligheid te vergroten. De bewustwording begint bij het individu zelf” merkt Maurício Leite de Ferreira, Incidenten Analist van de Braziliaanse delegatie, op. Hij verwijst hiermee naar de huidige digitale systemen binnen instituten (publieke en private sector) en de overheid waar de nodige prioriteit en aandacht aan gegeven dient te worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToename cybercriminaliteit in Suriname