vrijdag 31 maart 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Toelatingseisen SMO moeten wettig worden aangepast

lees ook ...

Nieuwe stappen gezet in samenwerking Suriname en Frans-Guyan...

Op maandag 27 maart 2023 hebben Suriname en Frans-Guyana een vergadering gehouden om de samenwerking tussen de twee landen te versterken. De commissie van Buitenlandse Zaken, International Business en...

Onderwijsdeskundige, Robert Peneux, vindt het niet correct, dat geslaagden van het lager beroepsonderwijs(lbo), met tweetjes, drietjes en viertjes op hun cijferlijst en een diploma zich gaan inschrijven op het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO). Bij een diploma heeft men te maken met slagingsnormen en toetsing van afgebakende leerstof. Hij vindt dat wat zich heeft afgespeeld normverlaging is, dat wij internationaal te kijk zijn gezet, dat de diploma moet worden ingetrokken.

Peneux vindt dat de toelatingseisen voor het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO) wettelijk gewijzigd moeten worden, omdat het diploma lager beroepsonderwijs (lbo) de toegang biedt tot het SMO. Verder wijst hij erop dat er geen diploma’s kunnen worden uitgereikt als er sprake is van een voortgangsrapport.

“Hier kan je nimmer praten over een voortgangsrapport, omdat het gaat om een ander niveau, andere leerstof betreft en andere manieren van doceren. Hoe kan je nou dit diploma verbinden aan een eindexamenlijst met alleen tweetjes, drietjes en viertjes. Dit diploma zou moeten worden ingetrokken, omdat het een verkeerd beeld geeft internationaal welke norm wij gangbaar vinden voor het uitgeven van een diploma. Internationaal is Suriname te schande gezet,” merkt Peneux op.

Peneux ziet het bedrijfsleven deze lbo-geslaagden niet aannemen, omdat  zij niet voldoen. Ook voor het SMO is dit een probleem, omdat de docent moeilijk een student met een twee, die dus helemaal het leerstof niet beheerst kan optrekken naar het juiste niveau in het gegeven programma.

Hij geeft ook aan dat er met alle betrokkenen  gebrainstormd moet worden om te komen tot een duidelijk nationaal onderwijsprogramma. “Want als we nu gaan praten over leerjaar 9 en 10 dan bekruipt mij het gevoel dat we van het Nederlands koloniaal geërfde onderwijssysteem overstappen naar het Amerikaans onderwijssysteem. Ik zeg niet erg, maar de onderwijskolom moet dan helemaal overzichtelijk uitgewerkt worden,” benadrukt  Peneux.

Het is voor hem totaal verkeerd dat studenten van het lbo die geslaagd zijn zich gaan inschrijven bij het SMO. Dit is voor hem wel normverlaging. “Dit is heel erg. De directeur Beroepsonderwijs heeft niet gecommuniceerd met de lbo-directeuren,” zegt hij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToelatingseisen SMO moeten wettig worden aangepast