maandag 21 april 2025
26.2 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
5
(1)

Toekomstige brug zal economieën van Suriname en Guyana verbinden en versterken

lees ook ...

Dalende vaccinatiegraad reden tot zorg: NIP start bewustword...

In aanloop naar de 23ste jaarlijkse Vaccinatieweek in de Amerika’s (VWA) heeft het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) de noodzaak van vaccinatie opnieuw onder de aandacht gebracht. Tijdens ...

Suriname en Guyana staan op het punt een belangrijke stap te zetten richting de bouw van een brug over de Corantijnrivier, die een cruciale schakel zal vormen in de verbetering van de regionale verbindingen binnen Zuid-Amerika. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft bevestigd dat er tegen het einde van dit jaar “iets getekend” zal worden om de start van de bouw te markeren.

De brug, die deel uitmaakt van het grotere Initiative for the Integration of the Regional Infrastructure of South America (IIRSA), beoogt de economische, toeristische en infrastructurele banden tussen Suriname en Guyana, en bij uitbreiding Zuid-Amerika, te versterken. Tijdens een recente regeringspersconferentie lichtte Ramdin de voortgang toe en benadrukte hij dat, hoewel binnenlandse kwesties zoals veiligheid en gezondheidszorg de hoogste prioriteit blijven, de brug een belangrijk toekomstproject is.

“Een vaste oeververbinding is een regionale aangelegenheid,” zei Ramdin, wijzend op de voordelen voor handel, toerisme en investeringen die de brug zal brengen. De keuze voor de bouwer van de brug, tussen de Nederlandse Ballast Nedam en de China Road and Bridge Corporation, staat nog open. Gesprekken over technische specificaties, heronderhandeling van prijzen en financiering zijn gaande. Een definitieve beslissing wordt verwacht nadat president Chan Santokhi uit China terugkeert, in samenwerking met de Guyanese president Irfaan Ali.

Op vragen waarom de brug een gezamenlijk project moet zijn, ondanks dat de gehele Corantijnrivier aan Suriname toebehoort, benadrukte Ramdin de brug als een verbindend element tussen twee soevereine staten en onderstreepte hij het belang van samenwerking, niet alleen met Guyana maar ook binnen het bredere IIRSA-project.

Ramdin verzekerde dat de volledige eigendom van de Corantijnrivier bij Suriname ligt en dat dit geen onderwerp van onderhandeling is. Echter, voor het bouwen en beheren van de brug zijn specifieke afspraken nodig, inclusief over douane, politie, personenverkeer en de kosten voor het gebruik van de brug.

Met de geplande ondertekening tegen het einde van het jaar lijkt de droom van een directe fysieke verbinding tussen Suriname en Guyana steeds dichterbij te komen, als onderdeel van een grotere visie op regionale integratie en samenwerking.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToekomstige brug zal economieën van Suriname en Guyana verbinden en versterken