maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Toekomst Surinaamse agrarische sector versterkt door overeenkomst op LVV

lees ook ...

Leerkrachten in het binnenland gestrand door gebrek aan verv...

Een aantal scholen in het binnenland zijn maandag niet begonnen, omdat de leerkrachten niet zijn vervoerd naar hun standplaatsen. “De scholen dreigen lange tijd verstoken te raken van onderwijs”, zegt...

Op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de overheid, het onderwijs en ondernemers.

Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) en tevens lector op het Polytechnisch College Suriname (PTC), uitte zijn trots tijdens de ceremonie: “De fundering voor het huis van agrarische kwaliteitsmanagers van de toekomst is vandaag gelegd.”

Het convenant, getiteld “Convenant tussen Ondernemers, Overheid en Onderwijs met betrekking tot toekomstgericht ontwikkelen van Suriname”, heeft als doel jongeren via hun bedrijf op te leiden aan het PTC tot onder andere kwaliteitsinspecteurs, waardoor de export van agrarische producten weer mogelijk wordt.

Minister Parmanand Sewdien, die namens LVV het covenant tekende, verwelkomde dit initiatief en benadrukte het belang ervan voor de Surinaamse economie, vooral met het oog op de export naar Europa.

Deze samenwerkingsovereenkomst, geïnitieerd door de NVWA en gesloten door het PTC namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), het ministerie van LVV, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), richt zich op de ontwikkeling van competente medewerkers en kader voor de agrarische sector via een Public-Private-Partnership (PPP).

Het convenant volgt een driepoot benadering, waarbij het bedrijfsleven personen identificeert en aanlevert voor trainingen verzorgd door het PTC, terwijl de overheid de wet-en regelgeving aanpast voor de internationale criteria voor kwaliteitsinspecteurs. Een Stuurgroep zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, waarbij jaarlijks een voortgangsrapport wordt opgesteld en gedeeld met betrokken partijen en ministeries.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToekomst Surinaamse agrarische sector versterkt door overeenkomst op LVV