Sail NV, het garnalen- en visverwerkingsbedrijf, staat onder grote druk nu meerdere pogingen om de onderneming rendabel te houden zijn mislukt. Ondanks het toezicht van de overheid en eerdere inspanningen om de operatie te diversifiëren, waaronder de teelt van tilapia, blijft het bedrijf verlies lijden. Het management van Sail NV heeft aangegeven binnenkort een subsidie aan te vragen om operationeel te blijven, wat de urgentie van privatisering verhoogt.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal deze week het bedrijf bezoeken om personeel te informeren over het privatiseringsproces. Hij benadrukt dat de werknemers niet benadeeld zullen worden in deze transitie.
De faciliteiten van Sail NV zijn verouderd, wat niet alleen de vaste lasten verhoogt, maar ook de efficiëntie van de werkzaamheden onder druk zet. Het personeelsbestand is in de loop der jaren drastisch afgenomen van meer dan 300 naar minder dan 70 medewerkers. Tegenwoordig richt het bedrijf zich vooral op de verwerking van vis en garnalen voor particuliere klanten.
“Het is van belang om een goed doordachte beslissing te nemen voordat het bedrijf volledig afhankelijk wordt van subsidies,” aldus Sewdien. “Dit is in het belang van iedereen en voorkomt onnodige kosten voor de staat.”
De minister garandeert dat het besluitvormingsproces transparant zal verlopen. De directie van Sail heeft al plannen ingediend om een jurist en accountant in te schakelen en een externe partij te betrekken om de situatie nauwlettend te volgen. “Er zal een openbare inschrijving komen om de toekomst van Sail te bepalen,” voegt hij toe. Sewdien onderstreept dat de rechten van het personeel, waaronder pensioen- en ziektekostenvoorzieningen, voorop staan. Er zijn ook gesprekken geweest over een mogelijke “golden handshake” voor werknemers die onder nieuw beheer mogelijk niet meer nodig zijn.
En.. wat vond je van dit artikel?