Het ambtenarenapparaat oefent een grote financiële druk uit op de overheid. Volgens plan zouden ambtenaren worden ondergebracht bij de particuliere sector. De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo is druk daarmee bezig geweest. Nu blijkt, dat er ruim 1000 ambtenaren in dienst zijn genomen voor administratieve werkzaamheden, die ondertussen al op de loonlijst zijn.
Een deel van ambtenaren zou worden ondergebracht in de particuliere sector. Het ambtenarenapparaat moest verkleinen. Er was zelfs sprake van een waterhoofd. Toch is er op ministeries, semi-parastatale instellingen en parastatale instellingen, personeel aangetrokken in de afgelopen periode, terwijl saneren word voorbereid.
BIBIS-minister Albert Ramdin vindt dat de nieuwe ambtenaren in overheidsdienst “een zeer trieste zaak is. We moeten serieus omgaan met regeren en soms heb ik het gevoel dat men niet begrijpt wat dat inhoudt”, is de zucht van Ramdin. Volgens hem speelt een attitudeprobleem. ‘’Men wil in overheidsdienst komen, omdat men flexibel wil blijven om daarnaast andere dingen te kunnen doen.’’
“Uit onderzoek van Door Advisory is gebleken, dat naar het schijnt 24 procent van de overtollige ambtenaren bereid is vrijwillig uit de dienst te treden. Maar er zal daarvoor wel een beloning gegeven moeten worden” meldt minister Bronto Somohardjo ten aanzien van de vier categorieën ambtenaren die zijn geïdentificeerd, namelijk (1) 55-plussers die gebonden zijn aan hun dienstjaren, (2) 55-plussers die niet gebonden zijn aan dienstjaren en (3) 50-plussers, en (4) de groep, die bestaat uit 17.000 ambtenaren
De vierde groep is de grootste groep en bestaat uit 17.000 ambtenaren. Somohardjo hoopt dit jaar nog te starten. “Het afvloeien van overtollige ambtenaren zal geschieden in de periode vanaf 1 september tot eind van het jaar. Zij zullen dan vier maanden de tijd krijgen om te kiezen uit de pakketten die het ministerie ze aanbiedt”, aldus de bewindsman.